Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Vilka dog under långa knivarnas natt?

Hitler misstänkte att det fanns potentiella revolutionärer inom Sturmabteilung. Under en och samma natt i juni 1934 likviderade Gestapo och SS de misstänkta på hans order.

Wikimedia Commons/Shutterstock

Långa knivarnas natt är den benämning som Adolf Hitlers utrensningar av politiska motståndare inom naziströrelsen har fått.

Hitler hade visserligen blivit tysk kansler året dessförinnan, men nazisterna var splittrade i flera fraktioner, av vilka vissa var skeptiska till Hitler och hans närmaste män i partiledningen.

Det gällde bland annat den paramilitära gruppen Sturmabteilung (SA), där enligt Adolf Hitlers förmenande flera ledande medlemmar planerade en socialistisk revolution.

Den 30 juni 1934 inledde SS och Gestapo, den hemliga polisen, en utrensning av utvalda SA-medlemmar, däribland ledaren Ernst Röhm, som dödades på Hitlers order.

Offren tillhörde dock inte enbart SA.

Även politiska rivaler som opponerat sig mot Hitler mördades, bland andra den tidigare rikskanslern Kurt von Schleicher och flera socialdemokrater.

Utrensningarna var noggrant planerade och pågick i flera dagar. Det exakta antalet avrättade är oklart. Historikerna känner till namnen på åttiofem av offren, men troligen var de betydligt fler.

En kvalificerad gissning är att omkring tvåhundra personer mördades.

Under långa knivarnas natt beordrade Hitler utrensningar inom de egna leden samtidigt som han skrämde politiska rivaler till tystnad. Därmed var all makt samlad hos Führern och vägen banad för envälde.

Kopplet ingick i många nazistuniformer. Det uppfanns på 1800-talet och skulle ursprungligen hålla baljan på plats när sabeln drogs.

Polfoto/Topfoto/Ritzau Scanpix/Shutterstock

Järnkorset instiftades år 1813 och togs över av nazisterna år 1939. Det delades ut för mod och andra militära bedrifter i krig.

Polfoto/Topfoto/Ritzau Scanpix/Shutterstock

Hakkorset blev formellt en symbol för nazistpartiet år 1920. Enligt Hitler symboliserade det kampen för den ariska rasen.

Polfoto/Topfoto/Ritzau Scanpix/Shutterstock

År 1933 hade SA över två miljoner medlemmar.

© FDRMRZUSA

SA var nazisternas brutala huliganer

Sturmabteilung (SA) var en paramilitär organisation som spelade en avgörande roll under Adolf Hitlers väg till makten.

SA grundades år 1921 som en vaktkår som skulle skydda nazistpartiets möten och demonstrationer, men växte med tiden till en mindre armé, som bland annat angrep politiska motståndare.

Hitler var inte odelat förtjust i SA. Med tiden kom han att betrakta den våldsamma organisationen som en samling okontrollerbara huliganer.

Under långa knivarnas natt lyckades Hitler minska organisationens inflytande markant och placera den under SS befäl.

Läs också:

Nazism

Varför var nazisterna brunklädda?

1 minut
Hitler

Hur mycket fick Adolf Hitler i lön?

2 minuter
Hitler

Hur lång var Adolf Hitler?

1 minut

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj