Världens 5 mest eftersökta nazister

I kapplöpning med tiden jagar nazistjägare de sista av andra världskrigets krigsförbrytare. Här är de fem mest eftersökta.

Dr Sándor Képíró var i många år den mest eftersökte nazisten. Han deltog i mordet på 1 200 civila under Novi Sad-massakern i Serbien den 23 januari 1942. Han dog den 3 september 2011 och friades före sin död på alla åtalspunkter.

1. Gerhard Sommer (95 år)

Ställning: Tysk SS-soldat

Åtalad för: Medverkade som 22-åring i en massaker på 560 civila i Sant'Anna di Stazzema i Toskana, Italien. Av de 560 avrättade var 119 barn.

Status: I maj 2015 konstaterade man att det inte var tillrådligt att ställa Gerhard Sommer inför rätta i Tyskland på grund av demens. Åklagaren tror att den tidigare SS-soldaten simulerar sin sjukdom. I dag bor Gerhard Sommer på ett vårdhem i Hamburg.

2. Alfred Stork (94 år)

Ställning: Tysk korpral utplacerad i Grekland

Åtalad för: Beordrade avrättningen av 117 italienska krigsfångar under en massaker på den grekiska ön Kefalonia 1943. Massakern varade i en vecka och kostade 3 000–4 000 italienska soldater livet.

Status: 2013 förklarades den då 90-årige Alfred Stork skyldig i sin frånvaro av en italiensk domstol. Tyskland har ännu inte gått med på att utlämna honom till de italienska myndigheterna.

3. Johann Robert Riss (93 år)

Ställning: Tysk sergeant utplacerad i Italien

Åtalad för: Deltog i massakern på 184 civila invånare i den italienska staden Padule di Fucecchio. Massakern påstås ha varit en hämnd för mordet på två tyska soldater, som utfördes av den italienska motståndsrörelsen.

Status: Johann Robert Riss dömdes i sin frånvaro av en italiensk domstol 2011, men krigsförbrytaren har ännu inte känt av lagens långa arm. Tyskland vägrar nämligen att lämna ut honom.

4. Algimantas Dailide (95 år)

Ställning: Gjorde militärtjänst vid den litauiska säkerhetspolisen

Åtalad för: Arresterade judar och polacker som försökte fly från Vilnius ghetto, och lämnade över dem till nazisterna för avrättning.

Status: Fråntogs sitt medborgarskap i USA och deporterades till Litauen 2004. Där dömdes han till fem års fängelse, men fritogs innan han hade avtjänat straffet.

5. Helmut Oberlander (92 år)

Ställning: Tolk för Einsatzgruppe D i Östeuropa

Åtalad för: Gjorde sin militärtjänst under den nazistiska dödspatrullen Einsatzgruppe D, som mördade omkring 23 000 civila (huvudsakligen judar) under kriget.

Status: Helmut Oberlander immigrerade 1954 med sin fru till Kanada, och blev medborgare sex år senare. 2008 drog de kanadensiska myndigheterna tillbaka Helmut Oberlanders medborgarskap och reducerade honom till en icke-medborgare. Den tidigare nazisten överklagade domen 2012, och befinner sig i dag fortfarande i Kanada.