USHMM
Nazister

Var låg nazisternas första koncentrationsläger?

Våren 1933 började nazisterna gripa sina politiska motståndare. Snart var alla fängelser fulla, och nazisterna behövde mer plats för alla fångar.

Den 30 januari 1933 utnämndes Adolf Hitler till Tysklands kansler. Omedelbart efter utnämnandet började Hitlers hantlangare röja hans politiska motståndare ur vägen.

Gripandena ökade i omfattning efter en stor brand i riksdagshuset i Berlin, och de gripna var framför allt kommunister, som Hitler pekade ut som ansvariga för branden.

Flera tusen kommunister greps, och inom kort var de tyska fängelserna överfyllda med politiska fångar.

Nazister

Efter maktövertagandet 1933 började nazisterna fängsla sina politiska motståndare.

© USHMM

I Thüringen beslutade nazisterna därför sig för att göra om en militärskola i byn Nohra till ett interneringsläger för kommunister.

Den 3 mars 1933 togs militärskolan officiellt i bruk som det första koncentrationslägret i Hitlers Tyskland. I en av skolans byggnader spärrades omkring 250 fångar in under usla förhållanden.

Fångarna bevakades av polis och militärskolans elever, och de fick sitta på det halmtäckta golvet tills de hämtades för förhör.

Skolor och fabriker blev läger

Under året öppnades cirka 70 andra koncentrationsläger runt om i Nazityskland. De första lägren var små och etablerades temporärt i tomma fabriker och skolor av lokala avdelningar av nazistpartiet samt polisen. Lägren skulle lösa det akuta problemet med att hysa de många tusen politiska fångarna

Nazisternas mest ökända läger

Efter att de första koncentrationslägren stängts började nazisterna från 1936 etablera nya. Dessa läger var större, centralt styrda och som gjorda för att eliminera de befolkningsgrupper som nazisterna betraktade som undermänniskor.

Auschwitz
© USHMM

Auschwitz–Birkenau

Placering: Oświęcim, Polen
Uppfört: 1940–1944
Antal döda: 1 100 000

I det största och mest ökända av nazisternas koncentrationsläger, Auschwitz-Birkenau, dödades mer än en miljoner människor med giftgas, varpå deras kroppar kremerades i stora ugnar.Under åren 1942–1944 mördades omkring 9 000 personer om dagen, medan SS-läkaren Josef Mengele även utförde grymma experiment på fångar.

Treblinka
© Institute of National Remenbrance

Treblinka

Placering: Treblinka, Polen
Uppfört: 1942
Antal döda: 700 000–900 000

Förintelselägret [Treblinka]https://varldenshistoria.se/krig/andra-varldskriget/forintelsen/treblinka-jude-overlevde-nazisternas-dodsfabrik) var känt för sin effektivitet, och upp till 15 000 fångar om dagen kunde dödas i lägrets tretton gaskamrar. Syftet med lägret var från början att döda Warszawas judiska befolkning, men Treblinkas effektivitet gjorde att även fångar från bland annat Tyskland, Österrike, Tjeckoslovakien, Nederländerna, Belgien, Frankrike och Grekland skickades dit.

Belzec
© USHMM

Belzec

Placering: Bełżec, Polen
Uppfört: 1941–1942
Antal döda: 434 508–600 000

Bełżec var ett av de första förintelselägren som uppfördes för att döda Polens judar. Med början i mars 1942 skickades judar från alla delar av Polen till lägret, där de mördades i någon av lägrets sex gaskamrar. De mördades med hjälp av avgaser från diesel- och bensinmotorer. De döda kropparna lades i stora gropar, där de brändes.

Lösningen var dock endast tillfällig. Redan efter ett par månader stängdes lägret i Nohra, och fångarna skickades till ett fängelse.

Många av de andra tillfälliga koncentrationslägren stängdes också under 1933. Nazisterna var emellertid inte färdiga med att upprätta koncentrationsläger, och i de senare lägren i Tredje riket tvingades flera miljoner människor under andra världskriget utföra tvångsarbete samtidigt som de utsattes för ofattbart lidande och mördades under det som kommit att kallas Förintelsen.