Wikimedia Commons & Shutterstock
Nazitysklands hakkors

Sju saker du inte visste om nazisterna

Hermann Göring skickade en fiskare till ett koncentrationsläger, därför att han använde en groda som agn, och homosexuella tvingades ha hetero-sex. Vi har samlat sju fakta om nazisterna som du kanske inte kände till ...

1. Nazi-ubåt flydde till Sydamerika

De tyska ubåtarna U-530 och U-977 vägrade kapitulera när Berlin föll i maj 1945. I stället stannade de under havsytan och satte kurs mot Sydamerika, där de anlände till Argentina två månader senare.

Några månader senare hävdade en argentinsk journalist att han hade sett en polisrapport som beskrev att U-530 hade satt av en tysk officerare och en civilist vid kusten, innan ubåten upptäcktes av myndigheterna.

Vilka de två personerna kan ha varit är fortfarande oklart.

2. Narkotika gjorde soldater till supermän

År 1944 utvecklade tyska vetenskapsmän det narkotiska ämnet D-IX, som baserades på kokain och metamfetamin.

Försök visade att soldater som tog D-IX kunde marschera 90 kilometer med full packning utan att bli trötta.

Arméledningen var entusiastisk över resultaten och ville förse alla tyska soldater med drogen, men kriget slutade innan D-IX kunde sättas i massproduktion.

3. Homosexulla tvingades till heterosex

Nazisterna betraktade homosexualitet som en sjukdom och homosexuella placerades i koncentrationsläger tillsammans med andra oönskade grupper.

I lägren försökte nazisterna "bota" homosexualitet genom att tvinga homosexuella män att ha sex med kvinnliga sexslavar i speciella lägerbordeller.

Enligt Heinz Heger – en österrikisk homosexuell man som sattes i koncentrationsläger på grund av homosexualitet – kom ordern direkt från SS-chefen Heinrich Himmler.

Port till koncentrationsläger med skylten "Arbeit macht frei"

Om homosexuella skickades till Himmlers koncentrationsläger Auschwitz välkomnades de av skylten ”Arbeit macht Frei" (arbete gör dig fri).

© Shutterstock

4. Moskva skulle bli en sjö

Den polske författaren Oscar Pinkus skriver i sin bok "The War Aims and Strategies of Adolf Hitler” att Führern var besatt av tanken på att utplåna Moskva.

Under invasionen av Sovjetunionen 1941 beslöt Hitler därför att staden skulle belägras och de fyra miljonerna invånarna svältas ihjäl.

Vid en senare tidpunkt skulle Moskva översvämmas och förvandlas till en konstgjord sjö.

5. Nazisterna var nära att kosta Pisa sitt kännetecken

Under andra världskriget använde tyskarna det lutande tornet i Pisa som observationspost under de allierades framryckning 1944.

När amerikanerna fick reda på det beslöt de att bomba sönder det legendariska tornet.

Men översergeant Leon Weckstein, som fick i uppgift att koordinera artilleriattacken, blev så hänförd av tornets skönhet att han avbröt attacken.

lutande tornet i pisa

Det lutande tornet är 56,6 meter högt i ena sidan, men endast 55,8 i den andra. Trots det står tornet fortfarande efter åtskilliga krig och ett sankt underlag, och det är en mycket populär turistattraktion.

© Shutterstock

6. Nazi-officer räddade judar

Under andra världskriget var den tyske officeren Wilm Hosenfeld utstationerad i Warszawa, där han räddade ett stort antal judar från döden genom att gömma dem för sina landsmän.

I januari 1945 tillfångatogs han av ryssarna och skickades i arbetsläger. Efter kriget försökte många av de judar som han hade hjälpt få honom befriad, men ryssarna gav inte med sig.

I stället dömdes Hosenfeld 1950 till 25 års straffarbete och han avled av okända orsaker två år senare – troligen till följd av tortyr.

7. Hitler och Göring älskade djur

Både Hitler och flera av hans närmaste var vegetarianer. När nazisterna kom till makten 1933, instiftade de genast en omfattande djurrättslag, som bestraffade vanskötsel av djur hårt.

"I det nya riket ska djurmisshandel inte vara tillåtet", konstaterade Hitler, som också införde stränga lagar för jakt och djurförsök.

Hitlers ställföreträdare, Hermann Göring, slog i augusti 1933 fast i en radiointervju att tyskar som "fortfarande tror att de kan fortsätta med att behandla djur som levande egendom" skulle skickas till koncentrationsläger.

Samme Göring införde även strikta regler för bland annat skoning av hästar och påstås ha skickat en fiskare till koncentrationsläger för att ha använt en groda som agn.

Hitler älskade djur, men han var lat i skolan och ett fiasko som konstnär. I åratal levde Adolf Hitler i en dagdröm, innan han upptäckte sin begåvning som demagog.