Rapport skildrar naziförbrytelser

I ett arkiv i London har en tysk historiker av en slump hittat en helt unik rapport från andra världskriget. Dokumentet berättar i detalj om nazisternas brott mot judarna i Düsseldorf.

Deportationsrapporten avslöjar att judarna samlades i stora grupper och stuvades in i överfulla och smutsiga tågvagnar.

För bara andra gången i historien har en av nazisternas deportationsrapporter återfunnits. Dokumentet ger en sällsynt inblick i de fasor som de deporterade judarna utsattes för under andra världskriget. Rapporten upptäcktes när den tyske historikern Bastian Fleermann gjorde en rutinsökning i Londons Wiener Library, ett arkiv för studier av förintelsen.

Judar tvingades stå upp i 4 dagar

Dokumentet redogör i detalj för deportationen av 992 judar, som i november 1941 skickades från Düsseldorf till Minsk i dagens Vitryssland. I rapporten beskriver polischefen Wilhelm Meurin den långa resan österut vid temperaturer långt under nollstrecket. Meurin berättar bland annat att judarna var så tätt packade att de tvingades stå upp i fyra dagar. Dessutom förbjöds de tillgång till rent vatten efter att tåget passerat den ryska gränsen. Enligt rapporten ”lastade man av” de tyska judarna i vanlig ordning i Minsk, där 8 000 ryska judar redan hade skjutits eller deporterats av nazisterna.

Trots de hemska förhållandena för judarna beklagade sig Meurin bl a över att han måste resa i tredje klass. Polischefen var även irriterad över den snåla alkoholransonen och att det inte fanns öronmuffar. Enligt experterna har rapporten stor historisk betydelse, eftersom nazisterna förstörde de flesta bevis om sina förbrytelser mot slutet av kriget.