Nazistisk tidskapsel hittad i Polen

Kopparcylindern grävdes ner år 1934 medan nazismen vann mark. Nu har polska arkeologer grävt upp tidskapseln ur fundamentet under en av Hitlers naziakademier.

Borgmästaren i den polska staden Złocieniec håller upp tidskapseln från år 1934.

© AP/Polfoto

Idag är Złocieniec polskt men år 1934 hette staden Falkenburg, låg i Pommern och var en del av Adolf Hitlers Tyskland. I denna stad, tio mil från Östersjön, uppförde Führerns arkitekter en stor akademi under åren 1934–1936 där framtidens naziledare skulle utbildas.

Djup nere i fundamentet, under det så kallade Ordensburg Krössinsee, begravde nazisterna en tidskapsel till kommande generationer.

Rykten om film väckte nyfikenheten

Efter nederlaget till de allierade krympte Tyskland, och Falkenburg hamnade på den polska sidan om gränsen. Polackerna var inte speciellt intresserade av att läsa nazistisk propaganda och tidskapseln fick lov att ligga i årtionden.

Först när polska arkeologer fick nys om att tidskapseln innehöll en film från Falkenburg år 1933 började de söka efter den. De ville absolut se hur deras stad såg ut för över 80 år sedan.

Nazisterna ändrade sig

Sex meter in i cementfundamentet under Ordensburg Krössinsee hittade arkeologerna tidskapseln och öppnade den i september 2016. Till deras stora besvikelsen fanns ingen film. Kanske hade nazisterna ändrat sig och inte lagt i den.

Istället innehöll kapseln två exemplar av Hitlers bok ”Mein Kampf” i den cirka en meter långa kopparcylindern, tillsammans med fotografier på Führern och tidningar från 1934.

I cylindern fanns också en beskrivning av hur akademin kom till och ett naziemblem. Men inga hälsningar till framtiden eller personliga berättelser som kunde gett historikerna ny information om vardagslivet i Nazityskland.

Ordensburg Krössinsee bestod av 20 baracker och en huvudbyggnad med en liten amfiteater framför.

© Bundesarchiv, Bild 146-2007-0123 / CC-BY-SA 3.0

Framtidens naziledare tillbringade ett år på Ordensburg Krössinsee där de skulle bli ståndaktiga genom att ägna sig åt idrott. På andra naziakademier skolades de i rasbiologi och förvaltningskunskap.

© Bundesarchiv, Bild 146-1985-108-16A / CC-BY-SA 3.0