Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Borgmästaren i den polska staden Złocieniec håller upp tidskapseln från år 1934.

© AP/Polfoto
Krig - Nazism

Nazistisk tidskapsel hittad i Polen

Kopparcylindern grävdes ner år 1934 medan nazismen vann mark. Nu har polska arkeologer grävt upp tidskapseln ur fundamentet under en av Hitlers naziakademier.

Idag är Złocieniec polskt men år 1934 hette staden Falkenburg, låg i Pommern och var en del av Adolf Hitlers Tyskland. I denna stad, tio mil från Östersjön, uppförde Führerns arkitekter en stor akademi under åren 1934–1936 där framtidens naziledare skulle utbildas.

Djup nere i fundamentet, under det så kallade Ordensburg Krössinsee, begravde nazisterna en tidskapsel till kommande generationer.

Rykten om film väckte nyfikenheten

Efter nederlaget till de allierade krympte Tyskland, och Falkenburg hamnade på den polska sidan om gränsen. Polackerna var inte speciellt intresserade av att läsa nazistisk propaganda och tidskapseln fick lov att ligga i årtionden.

Först när polska arkeologer fick nys om att tidskapseln innehöll en film från Falkenburg år 1933 började de söka efter den. De ville absolut se hur deras stad såg ut för över 80 år sedan.

Nazisterna ändrade sig

Sex meter in i cementfundamentet under Ordensburg Krössinsee hittade arkeologerna tidskapseln och öppnade den i september 2016. Till deras stora besvikelsen fanns ingen film. Kanske hade nazisterna ändrat sig och inte lagt i den.

Istället innehöll kapseln två exemplar av Hitlers bok ”Mein Kampf” i den cirka en meter långa kopparcylindern, tillsammans med fotografier på Führern och tidningar från 1934.

I cylindern fanns också en beskrivning av hur akademin kom till och ett naziemblem. Men inga hälsningar till framtiden eller personliga berättelser som kunde gett historikerna ny information om vardagslivet i Nazityskland.

Ordensburg Krössinsee bestod av 20 baracker och en huvudbyggnad med en liten amfiteater framför.

© Bundesarchiv, Bild 146-2007-0123 / CC-BY-SA 3.0

Framtidens naziledare tillbringade ett år på Ordensburg Krössinsee där de skulle bli ståndaktiga genom att ägna sig åt idrott. På andra naziakademier skolades de i rasbiologi och förvaltningskunskap.

© Bundesarchiv, Bild 146-1985-108-16A / CC-BY-SA 3.0

Läs också:

Nazism

Så erövrade nazisterna makten i Tyskland

5 minuter
Nazism

Mein Kampf kan köpas i Tyskland igen

4 minuter
Nazism

Gauleiterns ord var lag

1 minut

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj