Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

En judisk polis leder in judarna i ghettot i den polska staden Lodz.

Krig - Nazism

Nazisterna hade totalt 42500 läger

Det faktiska antalet nazistläger och ghetton är sex gånger större än man hittills trott.

Nazisterna byggde fler läger än man tidigare trott

Förintelsen var mer omfattande och kostade fler liv än vad man hittills har trott. Det menar forskare vid det amerikanska Holocaust Memorial Museum. Historikerna har ägnat 13 år åt att kartlägga förföljelserna av judar och andra, och har kommit fram till att nazisterna byggde sam­man­lagt 42500 läger och ghetton i Europa under perioden 1933–45. Det är en skakande siffra för förintelseforskarna, som hittills räknat med att det "bara" funnits 7000 läger.

"Vi kände till de förfärliga förhållandena i lägren och ghettona, men de här siffror är otroliga", säger Hartmut Berghof, chefshistoriker i Tyskland.

3000 läger enbart i Berlin

Antalet inkluderar omkring 30000 arbetsläger, 1150 judiska ghetton, 980 koncentrationsläger, 1000 krigsfångeläger, 500 bordeller med sexslavar och tusentals andra läger där äldre avrättades eller kvinnor tvingades till abort. Bara i Berlin fanns 3000 läger, medan Hamburg hade 1300.

Många tyskar hävdade efter andra världskriget att de inte hade känt till något om nazisternas förbrytelser, men med det enorma antalet läger och ghetton är det osannolikt att civilbefolkningen kunde undgå att bevittna förföljelserna.

Man har hittills haft svårt att bilda sig en samlad bild av förintelsen. Många läger och ghetton var bara kända regionalt, och forskarna har använt över 400 källor för att bestämma lägrens placering. Man tror att 15–20 miljoner människor dog eller hölls fångna.

Läs också:

pius xii förintelsen vatikanen
Förintelsen

Vatikanens interna uppgifter: Judarna överdriver nazistiska massakrer

2 minuter
Nazism

Himmlers varulvar kämpade till det bittra slutet

18 minuter
Nazism

Toppnazisternas barn – vart tog de vägen?

6 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj