NASA spenderar miljoner på ex-nazists rymdplaner

För 50 år sedan kom nazisternas främste raketkonstruktör på en idé. Nu lägger den amerikanska rymdorganisationen motsvarande nästan 90 miljoner kronor (10 miljoner dollar) på projektet för att se om det kan bli verklighet.

Werhner von Braun lanserade på 1960-talet ett koncept för en billig rymdstation. Nu vill NASA utreda idén närmare.

© Creative Commons

På 1960-talet kom Wernher von Braun på ett sätt att konstruera billiga rymdstationer.

Nu har NASA skrivit under ett kontrakt på sammanlagt motsvarande 90 miljoner kronor med tre privata amerikanska företag för att testa om de kan förverkliga den vansinniga visionen.

Bränsletank byggs om till laboratorium

Idén går ut på att återanvända raketer som placerats i omloppsbana runt jorden, och bygga om dem till bemannade rymdstationer.

Det ansåg Wernher von Braun att man kan göra genom att skicka upp två raketer: en obemannad och en bemannad.

Den obemannade raketen ska frakta gods och delar, medan den andra ska föra ut besättningen i rymden. Till exempel ska den obemannade raketens bränsletank återanvändas och vara en del av rymdstationens laboratorium.

Före detta nazist blev chef i NASA

Mannen bakom idén – Wernher von Braun – är samme man som var med om att utveckla V-2-raketen åt tyskarna under andra världskriget. Dessa raketer var nazisternas trumfkort, och de skulle regna över Storbritannien och leda till Tredje rikets seger.

Wernher von Braun var tysk ingenjör med rymdfart som specialitet och efter kriget överlämnade han sig till amerikanerna och tog med hela sitt team av raketforskare till USA.

Wernher von Braun på sitt kontor på Marshall Space Flight Center i Alabama 1964.

© Creative Commons

I USA blev han chef för det amerikanska rymdprogrammet och konstruerade bland annat Saturn V-raketen, som tog de första människorna till månen.