Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

I Tysklands nynazistiska kretsar råder det inget tvivel om att Hess mördades.

Krig - Nazism

Hur dog Rudolf Hess?

Officiellt begick Hess självmord, men är det sant?

Hitlers ställföreträdare Rudolf Hess hittades död i sin cell den 17 augusti 1987. Han var 93 år och hade sedan andra världskriget suttit i Berlins Spandaufängelse.

Obduktionen fastslog att dödsorsaken var självmord genom hängning, men den förklaringen ifrågasätts av Hess' son. Vid sin död var Hess så plågad av ledgångsreumatism i fingrarna att han inte ens kunde knyta sina skosnören. Ännu en obduktion fastslog dessutom att märkena på hans hals inte liknade de vanliga tecknen på hängning. Rapporten kunde dock inte fastställa någon annan dödsorsak.

Enligt en konspirationsteori kvävde brittiska agenter Hess i fängelset. Han påstods känna till hemligheter, som var komprometterande för Storbritannien. När man i Sovjetunionen övervägde att frige den tidigare toppnazisten, tystades han för gott. Hess är begravd i Wunsiedel i norra Bayern.

Läs också:

Andra världskriget

Rudolf Hess flygning chockade världen

10 minuter
Nazism

Nazitoppens hemliga fredsuppdrag

10 minuter
Nazism

Vem var den mäktigaste nazisten efter Hitler?

1 minut

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj