Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Adolf Eichmann anklagades år 1962 för sina krigs­förbrytelser.

© Reuters/Scanpix & Getty images
Krig - Nazism

Hitlers hantlangare bad för sina liv

Israels president har offentliggjort ett brev i vilket nazisten Adolf Eichmann förklarade sig oskyldig till sina handlingar mot judarna.

I ett nyligen funnet brev påstår Adolf Eichmann att han inte bar ansvaret för utrotningen av judar under andra världskriget.

Han hade skickat brevet till Israels dåvarande president, Yitzhak Ben-Zvi, den 29 maj 1962 – två dagar före sin död.

Eichmann anklagar domarna

I brevet bönade och bad Eichmann för sitt liv genom att bland annat skriva: "Jag var inte en av de ansvariga ledarna och därför anser jag mig inte vara skyldig."

Därutöver upprepar Eichmann sitt försvar från sin fyra månader långa rättegång år 1961 och slår därmed flera gånger fast att hans roll i utrotningen var liten och att han inte borde ha fått stå till svars för sina ledares illgärningar.

Han anklagar samtidigt domarna för "att inte kunna sätta sig in i den tid och situation, som jag befann mig i under alla krigsår".

Efter kriget tog sig Eichmann till Argentina men hittades senare av israeliska agenter och fördes till Israel. Brevet hittades när man städade ett arkiv.

LÄS MER: Hela historien om Hitlers effektiva massmördare Adolf Eichmann

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj