Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Historikern Jiri Kuchar har hittat sju av Hitlers favorittavlor i ett tjeckiskt kloster. En av målningarna visar striderna vid Stalingrad.

Krig - Nazism

Hitlers favoritmålningar hängde i tjeckiskt kloster

Blandt diktatorns älsklingsmålningar fanns bl a "Minnen från Stalingrad".

Sju tavlor som har tillhört Nazitysklands ledare Adolf Hitler har hittats i ett tjeckiskt kloster. Den ovanliga konstsamlingen lokaliserades av den tjeckiske historikern Jiri Kuchar i staden Doskany norr om Prag.

Bland verken finns en jättelik målning kallad ”Minnen från Stalingrad”, där sårade tyska soldater tagit betäckning i en skyttegrav. Slaget vid Stalingrad var en katastrof för Nazityskland, men det sägs ändå att tavlan var ett av diktatorns favoritverk.

Enligt Jiri Kuchar beslagtogs målningarna av amerikanska trupper omedelbart efter kriget. De ska ha skickat dem till ett förråd för stulna konstverk. Strax därefter försvann den lilla samlingen på sammanlagt 16 tavlor spårlöst. Enligt klostrets ledning har man ingen aning om hur de sju tavlorna hamnat i deras magasin. De återstående nio verken är fortfarande försvunna.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj