Gigantisk nazistskatt hittad på botten av Atlanten

SKATTJAKT: En kista med flera ton guld. Det är vad en grupp brittiska skattsökare påstår sig ha hittat i vraket av det tyska krigsfartyget SS Minden på havsbotten söder om Island.

Det finns inga bilder på SS Minden, men det lär ha sett ut som sitt systerfartyg, fraktfartyget SS Porta.

© Wikipedia

Andra världskriget hade just brutit ut när det tyska krigsfartyget SS Minden stävade ut från Brasilien den 6 september 1939. Med ombord fanns en dyrbar last – ända upp till fyra ton guld från Sydamerika – som skulle fraktas till Tyskland.

SS Minden kom emellertid aldrig fram.

När brittiska trupper upptäckte fartyget utanför Islands kust gav Hitler order om att fartyget skulle sänkas för att guldet inte skulle falla i de allierades händer.

Nu, efter nästan 78 år på Atlantens botten, är historien om det tyska krigsfartyget på väg upp till ytan igen.

Skickades hem av de isländska myndigheterna

I april i år hittade en grupp brittiska skattsökare en kista i ett postrum i vraket av SS Minden. De tror att kistan innehåller just det guld som fick nazisterna att sänka fartyget när det upptäcktes av de allierade.

Skattsökarna hade dock inte det tillstånd som krävdes för att ge sig ut på skattjakt i vraket, så de skickades hem av de isländska myndigheterna.

Nu har de sökt tillstånd att återvända och ta med sig kistan med guld hem till England. De anser nämligen att guldet bör tillfalla den som hittat det.

Tvivel om skattens existens

Enligt flera brittiska medier är kistans innehåll värt uppemot hundra miljoner pund, motsvarande en dryg miljard svenska kronor. Historiker har emellertid under årens lopp sått tvivel om såväl skattens värde som dess existens.

Enligt experterna bekräftar dock det nya fyndet att det faktiskt finns en gigantisk nazistskatt på Atlantens botten.