Mer än 70 år efter att han begick sina brott och över tre decennier efter sin död skapar nazistläkaren Josef Mengele fortfarande rubriker.
Nu används hans kvarlevor nämligen för att utbilda Brasiliens framtida läkare.
”Benen hjälper oss i undervisningen av hur man identifierar en person genom att undersöka kvarlevorna och matcha dem med information om den person det gäller", förklarar doktor Daniel Munoz.
Mengele skadades i Auschwitz
Det som gör Mengeles kvarlevor lämpade för ändamålet är hans journal från åren i Hitlers tjänst. Man vet betydligt mindre om hans hälsa under perioden 1960 till 1979, då han gömde sig i Brasilien.
Hans kvarlevor hittades 1985 strax söder om Sao Paolo och deponerades hos doktor Munoz.
”När vi undersökte Mengeles skelett upptäckte vi en fraktur på vänster sida av bäckenet – en skada som nämns i hans militära dokument, där det framgår att han var med om en motorcykelolycka i Auschwitz och bröt bäckenet”, förklarar Munoz.
Mengele opererade sig själv
Mengeles kranium har ett hål i vänster kindben, eftersom han led av bihåleinflammation, och om de studerande ser närmare på tänderna och käkarna kan de se spår efter tandbölder, som Mengele själv försökte ta bort med rakblad.
Mengele vågade inte gå till tandläkaren – av rädsla för att avslöjas och utelämnas för åtal.
Enligt de vänner som gömde Mengele avled han under en simtur den 7 februari 1979. Han drabbades av en stroke och drunknade.
Läs hela den grymma historien om Josef Mengele