Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Doktor Mengele används för medicinska studier

Under andra världskriget utförde den tyske läkaren Josef Mengele grymma försök på levande barn. Nu ligger han själv under lupp på universitetet i Sao Paolo i Brasilien.

Getty Images

Mer än 70 år efter att han begick sina brott och över tre decennier efter sin död skapar nazistläkaren Josef Mengele fortfarande rubriker.

Nu används hans kvarlevor nämligen för att utbilda Brasiliens framtida läkare.

”Benen hjälper oss i undervisningen av hur man identifierar en person genom att undersöka kvarlevorna och matcha dem med information om den person det gäller", förklarar doktor Daniel Munoz.

Mengele skadades i Auschwitz

Det som gör Mengeles kvarlevor lämpade för ändamålet är hans journal från åren i Hitlers tjänst. Man vet betydligt mindre om hans hälsa under perioden 1960 till 1979, då han gömde sig i Brasilien.

Hans kvarlevor hittades 1985 strax söder om Sao Paolo och deponerades hos doktor Munoz.

”När vi undersökte Mengeles skelett upptäckte vi en fraktur på vänster sida av bäckenet – en skada som nämns i hans militära dokument, där det framgår att han var med om en motorcykelolycka i Auschwitz och bröt bäckenet”, förklarar Munoz.

Mengele opererade sig själv

Mengeles kranium har ett hål i vänster kindben, eftersom han led av bihåleinflammation, och om de studerande ser närmare på tänderna och käkarna kan de se spår efter tandbölder, som Mengele själv försökte ta bort med rakblad.

Mengele vågade inte gå till tandläkaren – av rädsla för att avslöjas och utelämnas för åtal.

Enligt de vänner som gömde Mengele avled han under en simtur den 7 februari 1979. Han drabbades av en stroke och drunknade.

Läs hela den grymma historien om Josef Mengele

Läs också:

Andra världskriget

Josef Mengele – dödsängeln från Auschwitz

13 minuter
Prenumeration

Doktor Mengeles laboratorium var ett helvete

1 minut
Nazism

Krigsförbrytare: 9 000 nazister flydde till Sydamerika

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj