Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Djurpark blev gömställe för judar på flykt

Under tyskarnas invasion av Polen år 1939 plundrades Warszawa Zoo. En stor del av den zoologiska trädgårdens djur avlägsnades av nazisterna, varefter burarna användes i ett helt annat syfte.

Rynekseniora.pl & Shutterstock

När tyska styrkor i september 1939 rullade in i den polska huvudstaden Warszawa intog de även stadens zoologiska trädgård.

Då som i dag hyste den åtskilliga exotiska djur – och de föll tyskarna i smaken.

En del av djuren fick sätta livet till som försöksdjur eller exotiska jaktbyten, medan de ovanligare djuren flyttades över till zoologiska trädgårdar i Tredje riket.

Resultatet var att en stor del av trädgårdens burar stod tomma – till stor frustration för stadens invånare och trädgårdens direktör, Jan Zabinski.

Burarna användes till judiska flyktingar

De tomma djurburarna visade sig nämligen vara idealiska gömställen för människor på flykt, och koordinerade av Zabinski och hans hustru Antonina, kom de under kriget att hysa flera hundra judar.

De judiska flyktingarna vistades i burarna i allt från några dagar till flera år – så länge den polska motstånds­rörelsen behövde för att hjälpa dem att fly med falska pass och andra dokument.

Läs också:

Nazism

Nazistisk tidskapsel hittad i Polen

2 minuter
Nazism

Gauleiterns ord var lag

1 minut
Nazism

Svenskarna som slogs för Hitler

18 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj