Den siste SS-vakten i USA utvisas till Tyskland

Efter fjorton års kamp har 95-årige Jakiw Palij utvisats till Tyskland. Amerikanerna jublar, när den siste SS-vakten därmed lämnat landet.

Jakiw Palijs visumpapper från 1949.

Jakiw Palij dolde sitt förflutna, när han 1949 ansökte om visum till USA.

Efter fjorton år av juridisk dragkamp har den 95-årige tidigare nazisten Jakiw Palij utvisats till Tyskland från USA. Palij utbildades av tyska _SS_ och arbetade i koncentrationslägret Trawniki i Polen.

”Äntligen blev det av. Detta är den siste nazisten”, säger politikern och ledamoten i New Yorks stadsråd Dov Hikind med hänvisning till att Palij var det siste forne SS-medlemmen som var kvar i landet.

Arbetade med massmördare

SS-manskapet i Trawniki stod för några av de blodigaste handlingarna under kriget. De flesta arbetade inom Aktion Reinhard, tyskarnas plan för att helt utrota de polska judarna.

SS-vakter från Tawniki hämtades bland annat till andra koncentrationsläger för att utföra massavrättningar. Sedan Palijs namn upptäcktes på listor över Tawnikis SS-personal har han dock försvarat sig och hävdat att hans arbete endast gick ut på att stå vakt vid broar runt lägret.

Inget land ville ta emot honom

Palij, som föddes i Polen, dolde sitt mörka förflutna och ljög på sina immigrationsblanketter, när han 1949 kom till USA. Efter att lögnen avslöjats miste han år 2003 sitt amerikanska medborgarskap och var därmed statslös. Året därpå dömdes han till utvisning. Hittills har inget land velat ta emot honom, men Tyskland övertalades efter fjorton år av amerikanska påtryckningar.

Nittiofemåringens framtida öde är ovisst. Åklagare I Tyskland anser inte att de har tillräckligt med bevis för att åtala honom för krigsförbrytelser.