Den gode Göring räddade judar

Hermann Görings bror, Albert Göring, avskydde inte bara nazister – han räddade även judar ur Förintelsens helvetesmaskin.

"Han var alltid min motsats", sade Nazitysklands riksmarskalk Hermann Göring (t.h.) om sin lillebror Albert Göring (t.v.).

© Wikimedia

"Jag är en judesugga", stod det på skylten om hennes hals

Den 70-åriga kvinnan satt på sina bara knän och skurade Wiens gatustenar med saltsyra, medan hennes två SA -plågoandar hånfullt tittade på.

Ur tomma intet kom en man farande och började diskuterade högljutt med brunskjortorna. Tumultet blåstes emellertid snabbt av och uppträdet löstes upp när mannen visade fram sina papper:

"Albert Göring" var namnet.

Lillebror Göring kämpade mot Förintelsen

Släkten Göring var känd och ökänd av allt och alla i det nazistiska Europa på 1930- och 40-talen. Toppnazisten Hermann Göring var grundaren av Gestapo, chef för Luftwaffe och av Tredje rikets mäktigaste män.

Men hans mindre kände lillebror, Albert, spelade också en roll under nazitiden.

Skyddad av sitt familjenamn räddade han inte bara judar ur Österrike – han hämtade också koncentrationslägerfångar ur Theresienstadt och hade kontakt med den tjeckiska motståndsrörelsen, om man ska tro samtida vittnen.

Göring-bröderna var förbundna av blodsband – men inte mycket mer

Albert Göring (1895–1966) växte upp med Hermann (1893–1946) i en tysk överklassfamilj, men de två bröderna var som eld och vatten.

"Han var alltid min motsats. Han var varken politiskt eller militärt intresserad. Han var melankolisk och pessimistisk, och jag är en optimist. Men han är inte någon dålig människa, Albert", sade Hermann Göring om sin bror under Nürnbergprocessen 1946.

Albert valde en civil karriär som ingenjör, medan Hermann gick in i politiken. Den yngre brodern avskydde nazismen och blev aldrig medlem i partiet – i stället flyttade han 1928 till den livliga och multikulturella staden Wien, där han fick flera judiska vänner.

Albert Göring hjälpte judar ut ur Österrike

Men Albert kunde inte slippa undan nazismen. Österrike införlivades i Tredje riket med Anschluss 1938, och trakasserierna, diskrimineringen och deportationerna av judarna var snart i gång.

Österrikiska nazister förödmjukade judarna genom att tvinga dem att skrubba trottoarer. Det fick Albert Göring att rycka ut.

© National Archives

Den yngste Göring ansåg sig nödgad att välja sida.

Han protesterade vid flera tillfällen mot judetrakasserierna och använde sitt berömda efternamn som skydd. Men han gick även längre än så.

Enligt den historiska författaren och dokumentalisten William Hastings Burke, som har skrivit boken "Hermanns bror: Vem var Albert Göring?" (2009), ordnade Albert inte bara fram visum och kapital till många av sina judiska vänner – han räddade också personer med direkta ingripanden.

När till exempel de judiska bröderna Oskar och Kurt Pilzer arresterades, spelade Albert Göring-kortet och lyckades få loss dem ur Gestapos klor, så att de kunde fly ut ur Österrike.

Lägerfångar räddade av namnet Göring

År 1939 lämnade Albert Göring det med tiden lite farliga Wien för att bli exportchef för Skoda-fabrikerna i det tyska riksprotektoratet Böhmen-Mähren, dagens Tjeckien.

Men Albert ägnade inte bara tiden åt att exportera bilar och stridsvagnar från Skodas fabrikshallar, som storebror Hermann nog helst hade sett.

Han umgicks även med den tjeckiska motståndsrörelsen, som efter kriget vittnade om att Albert hade förmedlat information både om var tyska ubåtsfabriker var belägna samt naziledarens planer på att bryta icke-angreppspakten med Sovjet.

Men den mest uppseendeväckande bedriften påstås ha skett i koncentrationslägret Theresienstadt, där Albert Göring, enligt en av hans dåvarande kompanjoner vid Skoda, räddade en lastbilslast med lägerfångar.

Den yngre Göring körde helt enkelt ut till lägret och krävde en lastbilslast med slavarbetare till sin fabrik av lägerkommendanten, som inte vågade vägra en Göring något. Sedan körde han ut fångarna i skogen och släppte dem fria.

SS utfärdade dödsdom över Albert Göring

Alberts antityska handlingar passerade inte oförmärkt, och både Gestapo och Prags SS-polischef hade honom under uppsikt.

Hermann Göring fortsatte dock att hålla sin hand över sin lillebror trots deras politiska motsättningar, och först när riksmarskalkens stjärna började falna i slutet av kriget gick det illa för Albert.

1944 utfärdade SS en dödsdom över den yngre Göring, som fick gå under jorden i Prag. Kort före krigsslutet flydde han vidare till Salzburg i Österrike.

Hermann till Albert Göring: "Du är snart fri!"

Både Albert och Hermann Göring arresterades efter kriget och träffades helt kort i ett amerikanskt fängelse i maj 1945.

"Du är snart fri!" sade Hermann till sin lillebror och omfamnade honom på fängelsegården, innan han fördes vidare.

Men det gick inte helt som Hermann hade tänkt sig. Amerikanerna trodde inte på Alberts historia och skrev i en rapport att "Albert Görings avsaknad av slughet överträffas bara av korpulensen hos hans fetlagde bror."

Först när Pilzer-familjen, som med Albert Görings hjälp hade satt sig i säkerhet i USA före kriget, tog kontakt med Nürnberg-åklagarna och vittnade till Alberts fördel började det hända saker.

Deras information i kombination med vittnesmål från tjeckiska motståndare med anknytning till Skoda-fabrikerna, fick Albert Göring frikänd och släppt i mars 1947.

Albert Göring lade under förhör fram en lista med 34 namn och adresser till personer han skulle ha hjälpt att fly undan kriget. Nummer 24 på listan var "familjen Pilzer", som senare vittnade till hans försvar.

Efternamnet blev Albert Görings död

Efter kriget var det omöjligt för Albert att få arbete: Ingen arbetsgivare ville ha något att göra med en Göring.

Albert dog i en förstad till München 1966 – utfattig och nedbruten av alkohol och depressioner.

Det ökända efternamnet, som före och under kriget hade varit honom till hjälp, blev till sist hans död.