Den gode Göring räddade judar
Hermann Görings bror, Albert Göring, avskydde inte bara nazister – han räddade även judar ur Förintelsens helvetesmaskin.

"Han var alltid min motsats", sade Nazitysklands riksmarskalk Hermann Göring (t.h.) om sin lillebror Albert Göring (t.v.).
"Jag är en judesugga", stod det på skylten om hennes hals
Den 70-åriga kvinnan satt på sina bara knän och skurade Wiens gatustenar med saltsyra, medan hennes två SA -plågoandar hånfullt tittade på.
Ur tomma intet kom en man farande och började diskuterade högljutt med brunskjortorna. Tumultet blåstes emellertid snabbt av och uppträdet löstes upp när mannen visade fram sina papper:
"Albert Göring" var namnet.
Lillebror Göring kämpade mot Förintelsen
Släkten Göring var känd och ökänd av allt och alla i det nazistiska Europa på 1930- och 40-talen. Toppnazisten Hermann Göring var grundaren av Gestapo, chef för Luftwaffe och av Tredje rikets mäktigaste män.
Men hans mindre kände lillebror, Albert, spelade också en roll under nazitiden.
Skyddad av sitt familjenamn räddade han inte bara judar ur Österrike – han hämtade också koncentrationslägerfångar ur Theresienstadt och hade kontakt med den tjeckiska motståndsrörelsen, om man ska tro samtida vittnen.
Göring-bröderna var förbundna av blodsband – men inte mycket mer
Albert Göring (1895–1966) växte upp med Hermann (1893–1946) i en tysk överklassfamilj, men de två bröderna var som eld och vatten.
"Han var alltid min motsats. Han var varken politiskt eller militärt intresserad. Han var melankolisk och pessimistisk, och jag är en optimist. Men han är inte någon dålig människa, Albert", sade Hermann Göring om sin bror under Nürnbergprocessen 1946.
Albert valde en civil karriär som ingenjör, medan Hermann gick in i politiken. Den yngre brodern avskydde nazismen och blev aldrig medlem i partiet – i stället flyttade han 1928 till den livliga och multikulturella staden Wien, där han fick flera judiska vänner.
Albert Göring hjälpte judar ut ur Österrike
Men Albert kunde inte slippa undan nazismen. Österrike införlivades i Tredje riket med Anschluss 1938, och trakasserierna, diskrimineringen och deportationerna av judarna var snart i gång.