Sławomir Milejski
Slottet Roztoce i vackert förfall

Brev till bordell ledde skattjägare till naziguld

En polsk slottspark ska genomsökas, eftersom den kan dölja naziguld till ett värde av drygt fem miljarder kronor. Amatörarkeologer fick nys om skatten i en SS-officers brev till älskarinnan.

”Min kära Inge, en del transporter var framgångsrika. De resterande 48 tunga Reichsbank-lådorna och alla familjelådorna överlåter jag härmed till dig.”

Dessa ord från en tysk SS-officer till hans polska älskarinna har fått skattletare i Polen att intensifiera jakten på tio ton naziguld från andra världskriget. Skattens värde uppskattas till mer än fem miljarder kronor.

Guldet är enligt skattletarna det så kallade Breslau-guldet, som på SS-chefen Heinrich Himmlers order stals från polisstationen i den polska staden Wrocław (på tyska: Breslau) någon av krigets sista dagar. I 76 år har guldet varit spårlöst försvunnet.

Slottet ligger i regionen Schlesien – på gränsen till dagens Tjeckien.

© VÄRLDENS HISTORIA

48 lådor grävdes ner

Informationen kommer från SS-officeren von Steins memoarer, som en av hans ättlingar nyligen lämnade till den polska organisationen Silesian Bridge Foundation.

”48 lådor från Reichsbank i gott skick gömdes, täcktes ordentligt med jord och ’förgrönades’ med levande växter”, skrev von Stein. Mottagaren var en prostituerad, som arbetade på den bordell som tyskarna hade upprättat på slottet Roztoka, fyra mil från gränsen till Tjeckien.

Om guldet någonsin har varit där, och om det fortfarande ligger någonstans i slottsparken, kommer tiden att utvisa. De hoppfulla skattletarna har fått tillåtelse att gräva på ett antal platser vid slottet.