Brev från Heinrich Himmler har oväntat dykt upp

Hittills okända brev, dagböcker och foton från en av Nazitysklands mest fruktade män, Heinrich Himmler, har offentliggjorts.

Bland de flera hundra privata breven finns också många hittills okända foton av Heinrich Himmler själv.

Himmler efterlämnade dokument

Den tyska dagstidningen Die Welt har offentliggjort utdrag av dokument efter SS-ledaren Heinrich Himmler – en av huvudmännen bakom förintelsen. Breven har under flera decennier funnits i en judisk samlares ägo och ligger i dag i ett bankfack i Tel Aviv. Enligt experter från Tysklands Bundesarchiv är breven äkta:

"Vi är säkra på dessa dokument", säger arkivchefen Michael Hollmann till Die Welt.

Himmler skrev till sin hustru om Auschwitz

I samlingen finns bl.a. en brevväxling med hustrun Marga och dottern Gudrun från år 1928 fram till strax före Himm­lers självmord 1945. Trots att SS-ledaren var djupt involverad i planeringen av ett av världshistoriens värsta brott nämner han inte mördandet med ett ord. Däremot skriver han om vardagliga bekymmer. Den 15 juli 1942 skriver han exempelvis till Marga att han bl.a. ska till Auschwitz:

"Är spänd att se om jag kan telefonera därifrån ... Många kära hälsningar och kyssar! Din Pappi." Fyra dagar senare beordrar han de första deportationerna till utrotningslägren.

Himmler kallade sig själv en "god landsknekt"

Himmler hann skicka närmare 700 brev till sin hustru som han i breven från förkrigstiden kal­lar "älskade, gyllene kvinna". Han beskriver sig själv som en "duktig och vild landsknekt", en syftning på medel­tidens tyska legosoldater.