95-årig dement Auschwitz-nazist ska ställas inför rätta

Efter 72 år på fri fot har den före detta nazisten Hubert Zafke fångats in av lagens långa arm. Om en månad ska en tysk domstol avgöra om han var medskyldig i morden på mer än 3 600 fångar i Auschwitz.

Dement nazist ska ställas inför rätta

Man står inte över lagen ens om man är 95 år gammal med ett sviktande minne. Det får nu den före detta nazisten Hubert Zafke erfara.

Knappt 72 år efter att den demente ex-nazisten arbetade som sjuksköterska i förintelselägren i Auschwitz ställs han nu inför domstol för sina krigsförbrytelser. Allt enligt den brittiska tidningen The Telegraph.

3 681 människoliv på samvetet

De tyska åklagarna vill att Hubert Zafke ska dömas för att ha medverkat i morden på mer än 3 600 fångar i koncentrationslägren i Auschwitz under perioden mellan augusti 1944 och september 1944.

Enligt åklagarna var "Zafke väl medveten om att lägren var förintelseläger", och därför åtalas han nu för att ha medverkat till de "ondskefulla morden på minst 3 681 människor”.

"Den åklagade bistod organisationen av lägret och var därför delaktig i och bidrog till att driva på utrotningen av fångarna", lyder åtalet.

Hubert Zafke, som själv hävdar att han är oskyldig, är enligt domstolen i Neubrandenburg "kognitivt försvagad och vid dålig fysisk hälsa” och kommer därför att få medicinsk behandling under rättegången.

Nazistjägare kämpar mot klockan

Hubert Zafke är långt ifrån den ende före detta nazist som det förflutna har hunnit i kapp.

Sedan 1977 har Simon Wiesenthal-centret arbetat för att sprida kunskap om förintelsen och nazisternas systematiska folkmord på judar, i hopp om att ställa fler av krigsförbrytarna till svars för sina ohyggliga handlingar.

2002 grundade de organisationen "Operation sista chansen" i ett försök att ställa nazistiska krigsförbrytare till svars, vilket har lett till rättegångar i Tyskland, Ungern, Kroatien, Österrike, Rumänien, de baltiska länderna och Polen.

I många år var det svårt att sätta fast Tredje rikets krigsförbrytare i Tyskland. Nazisterna kunde nämligen inte ställas inför domstol om inte åklagaren kunde visa på några individuella offer.

Det ändrades 2011 när den före detta SS-officeren John Demjanjuk dömdes till fem års fängelse för att ha medverkat till mord – enbart på grund av det faktum att han haft titeln SS-officer.

Demjanjuk-fallet var en seger för nazistjägarna. Plötsligt behövde de inte bevisa vem nazisterna hade mördat. Nu behövde de bara bevisa att de hade varit nazister.

Tiden löper ut för nazistjägarna

Nazistjägarna är dock väl medvetna om att de måste skynda sig om inte gårdagens krigsförbrytare ska sluta som spöken från det förflutna.

Det finns en känsla av att tiden håller på att rinna ut och att vi måste se till att fånga de sista krigsförbrytarna innan de dör”, sade Simon Efraim Zuroff, nazistjägare i chefsposition, vid Wiesenthal-Centret till den brittiska tidningen The Independent 2013.

För den 95-årige, demente ex-nazisten Hubert Zafke är tiden verkligen nära att rinna ut.

Redan om en månad, den 29 februari 2016, ska han infinna sig i rätten och stå till svars för sina krigsförbrytelser, som kostade mer än 3 600 oskyldiga människor livet.