Nazism

Nazister bär sin röda flagga

Nazismens tid

Nazismen har satt djupa spår i historien med Hitlers Nazityskland som ett av världshistorens mörkaste kapitel. Nazismens väg till makten och bildandet av Tredje riket är en berättelse om hat, cynisk propaganda och våldsam brutalitet, allt uppiskat av en både psykopatisk och karismatisk ledare.

Berättelsen om nazismen är även berättelsen om de långa knivarnas natt, Nürnberglagarna, kristallnatten och koncentrationsläger som Auschwitz och Dachau. Läs om de ödesdigra år, då nazisterna försökte förverkliga sin dröm om ett ariskt imperium och massutrotning av judar.
Baldur von Schirach tillsammans med Hitler, Bormann och Goebbels (1936)

Toppnazister

Hitler var inte ensam. Bakom sig hade han en rad högt uppsatta personer som var beredda att göra vad som helst för honom och nazismen. Bland dessa fanns propagandaministern Joseph Goebbels, läkaren Josef Mengele, Adolf Eichmann, en av de ansvariga för verkställandet av Förintelsen – och många fler.

Hitlers hantlangare mötte olika öden efter Nazitysklands sammanbrott. En del avrättades eller fängslades strax efter kriget. Andra flydde och levde resten av sina dagar under falsk identitet. Somliga har först nyligen ställts inför rätta för sina krigsförbrytelser. Läs om de ledande nazisterna och deras grymma dåd här.