Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Görings gyllene pistol

Görings gyllene pistol kan snart köpas på en amerikansk nätauktion

Krig - Andra världskriget

Naziledares guldpistol till salu på auktion

Ett auktionshus i USA har precis utannonserat ett föremål som förväntas gå för 3,3 miljoner kronor: En guldpistol särskilt tillverkad för toppnazisten Hermann Göring.

Om du har 3,3 miljoner kronor liggande i madrassen kan du nu bli ägare till en guldpistol som tillhört självaste Hermann Göring.

Pistolen – en förgylld Walther PPK – ska gå under klubban hos amerikanska Rock Island Auction Company den 11 september 2016.

Auktionshuset förväntar sig att pistolen ska gå för uppemot 3,3 miljoner svenska kronor. För det priset kan den nya ägaren också få en stor guldring och ett par förgyllda manschettknappar som Göring använt.

En gåva från fabriken

Enligt auktionshuset tillverkades pistolen år 1939 som en gåva till Göring från vapenproducenten Walther Waffenfabrik. För att hylla nazismen är hela den gyllene pistolen ingraverad med ett mönster av eklöv och ekollon – ett traditionellt germanskt motiv.

På den ena sidan av elfenbenet ses Görings förgyllda initialer ”HG”, medan den andra sidan bär familjen Görings vapensköld som ska vara formgiven av toppnazisten själv efter första världskriget.

Hur pistolen hamnat i USA är en gåta. Auktionshuset menar att vapnet kan ha kommit till landet med en amerikansk soldat som fått tag på den under andra världskriget.

Begick självmord med gift

Som chef för det tyska flygvapnet var Göring en av de mäktigaste naziledarna. Han var mycket fåfäng och omgav sig med smycken, konst och överdådiga uniformer – ett karaktärsdrag som irriterade Adolf Hitler.

Toppnazisten dömdes till döden efter kriget med begick självmord några timmar innan domen skulle verkställas.

Läs också:

Utforskning

Därför sände ryssarna upp hundar i rymden

1 minut
Historiska guider

Besök britternas europeiska utpost

4 minuter
Krig

Jetflygplan stred över Korea

20 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

passowrd_reset.form.email_help
Ogiltig e-postadress

Skriv in lösenord

Vi har skickat ett mejl till med ett lösenord
Fel: Skriv in din kod

Nytt lösenord

Lösenord behövs
Visa Dölj