Nazi-Tysklands gruvor i Sverige
Fram till andra världskrigets slut ägde tyska företag ett antal gruvor i Sverige. Den nazistiska regeringen försökte utnyttja dem maximalt under kriget.

Vulcanusgruvan vid Blötberget nära Ludvika ägdes av tyska intressen.
Berget Taberg tar stor plats i landskapet där det ligger som en nästan utomjordisk malmklump i skogarna söder om Jönköping. Taberg har sedan urminnes tider varit omhuldat för sin rikedom på malm, mineral och växtlighet, samt för sin betydelse som landmärke. Carl von Linné kallade Taberg ett ”småländskt mirakel”, och redan under 1800-talet frodades en turistnäring kring det märkliga berget.
I detta berg bröts under andra världskriget, på tyskt uppdrag, malm som bidrog till den nazityska krigsrustningen. År 1939 startade ”tyskgruvan” i Taberg av företaget Smålands Taberg AB, vars huvudägare var den tyskägda gruvkoncernen Stora Långvik, som hade sitt kontor i Dalarna.
Tabergs tyskgruva var ingalunda den första tyska inbrytningen i de svenska malmbergen. Redan långt före första världskriget hade den nyblivna men relativt malmfattiga stormakten Tyskland ögonen riktade norrut. Bland annat spanade man in de fantastiska malmfynden kring Kiruna. Flera tyska och även österrikiska stålföretag kom med tiden att bilda svenska dotterbolag för att driva gruvor i Sverige.
Eli Heckscher mot utländskt ägande
Men tyskskeptiska krafter i Sverige ogillade vad som pågick. När krigslyckan började vända för tyskarna i första världskriget kring 1916 blev det förbjudet för utländska intressen att köpa gruvor i Sverige. Detta inte minst efter ansträngningar av ekonomiprofessor Eli F Heckscher (1879–1952), som i egenskap av rådgivare till ämbetsmannaregeringen och dess statsminister Hjalmar Hammarskjöld (1862–1953) hade stort inflytande i Sverige vid denna tid.
Dock fick de gruvor som redan var i utländsk ägo så förbli. Det handlade framförallt om mindre malmfyndigheter i Bergslagen och övriga Mellansverige.
FÅ POPULÄR HISTORIAS NYHETSBREV – VARJE VECKA!
Under det för Tyskland så katastrofala 1920-talet var intresset för att importera svensk järnmalm lågt. Tyskgruvorna i Sverige gick på sparlåga eller var helt stängda. Det var vid denna tid som den tyske gruvingenjören Hermann Hennemann (1887–1957) anlände till Sverige.
Hennemann hade vistats här ett par år redan före kriget för att undersöka gruvfyndigheter, men beordrades 1914 att inställa sig för tjänstgöring i den tyska armén. I samband med striderna samma år vid belgiska Namur blev Hennemann svårt sårad och tilldelades Järnkorset.