Mysteriet om tysk militärbas nära lösning

Den tyska militärbasen Schatzgräber har länge omgärdats av mystik. Men ett nytt fynd ger nya ledtrådar om vad som egentligen hände på basen.

Schatzgräber kan översättas till ”skattjägare” och nu har det verkligen dykt upp en stor skatt på den mystiska militärbasen.

© Youtube

I åratal har den tyska militärbasen Schatzgräber varit en myt som bara existerade i skriftliga källor från andra världskriget.

Men nu har en grupp ryska forskare bevis för att den existerade också i verkligheten:

På ön Alexandra Land öster om Svalbard har de hittat över 500 objekt från basen som mellan åren 1943 och 1944 var en hemlig, men avgörande, del av Nazitysklands strategiska krigföring.

Alternativa rykten

Enligt källor skickades år 1943 tio meteorolger till Schatzgräber för att ta fram väderprognoser som skulle ge nazisterna ett försprång i samband med angrepp på de allierades trupper i Arktis och Nordeuropa.

Men under årens lopp har alternativa rykten om syftet med basen florerat då Schatsgräber betyder skattjägare på tyska. Många har därför spekulerat om basen hade något samband med nazisternas organisation Ahnenerbe som lade stor vikt vid arkeologiska skatter.

Förgiftat isbjörnskött

Oavsett vilket syftet var fick Schatzgräbers roll i andra världskriget ett abrupt avslut:

De utsända männen förgiftade sig själva när de åt rått isbjörnskött i ett försök att överleva och basen fick evakueras av en tysk ubåt år 1944.

De 500 objekten, bland annat uniformer, konservburar, handgranater och böcker om meteorologi, är på väg till Ryssland där de ska undersökas närmare och ge svar på vad som egentligen försiggick på Schatzgräber.

Video