Doften av trä fyllde verkstaden. Överallt arbetade snickare frenetiskt med att såga, hyvla och slipa. Stora sektioner limmades omsorgsfullt ihop och snart stod ännu ett flygplan klart för leverans.
Planet var en Mosquito och både kroppen och vingarna var av trä. Bara på några ställen, bland annat på stjärten, var den bärande konstruktionen förstärkt med aluminium.
Det mesta av träet var plywood av björk och balsaträ, ett tropiskt och mycket lätt träslag. Balsaträet användes för att planet skulle väga så lite som möjligt.
Det gick åt massor med lim under tillverkningen och på väggen i monteringshallen sitter en stor skylt med texten: ”Whatever you do, don’t spare the glue” – vad du än gör; spara inte på limmet.
Idén möts med stor skepsis
Ett par år in på andra världskriget gick tillverkningen av Mosquitoplanen för högtryck. Före kriget möttes dock flygplansidén av stor skepsis.
Moderna krigsflygplan skulle byggas av aluminium – inte av trä. Den inställningen hade både de högsta officerarna i flygvapnet, Royal Air Force, och de högsta ämbetsmännen i flygministeriet, The Air Ministry.
Ingen av dem hade mycket till övers för de idéer om ett träflygplan som flygplanstillverkaren och ingenjören Geoffrey De Havilland presenterade.
Som ung hade han byggt motorcyklar men så snart han såg sitt första flygplan var hans karriär utstakad. År 1920 grundade han ”De Havilland Aircraft Company” som utvecklade och byggde civilflygplan.
Företagets modeller var bland de mest avancerade i sin tid och fabriken specialiserade sig på starka, bärande konstruktioner av trä.
År 1938 hotade ett nytt krig och Geoffrey De Havilland beslöt då att fabriken skulle designa ett stridsflygplan av trä.
Med det materialvalet skulle planet bli lätt och genom att använda trä kunde han utnyttja den kunskap som redan fanns hos brittiska snickare.
Tillverkningen skulle också kunna decentraliseras och t.ex. utföras i möbelfabriker. Dessutom förutspådde Geoffrey De Havilland att aluminium snart skulle bli en bristvara.
En träkonstruktion kunde till och med få en slätare yta än en av metall eftersom metallplåtarna måste nitas ihop. Ytstrukturen hade stor betydelse för luftmotståndet och därmed för flyghastigheten.