Wikimedia Commons

Miniubåt hittar örlogsfartyg under rekorddyk

På 6,5 kilometers djup har en bemannad miniubåt funnit vraket av en försvunnen amerikansk jagare från andra världskriget.

Kriget i Stilla havet var både blodigt och våldsamt, och några av de största sjöslagen under andra världskriget utkämpades där.

Under ett våldsamt slag den 25 oktober 1944 sänkte världens tyngsta slagskepp, det japanska Yamato, den amerikanska jagaren USS Johnston utanför Filippinernas kust.

Historikern Parks Stephenson, som deltog i projektet för att få ner miniubåten till vraket, berättar att USS Johnston drabbades av den enorma eldkraften från det största örlogsfartyg som någonsin byggts, och att jagaren kämpade emot med allt den hade.

Men jagaren var ingen match för japanerna.

Det 115 meter långa amerikanska örlogsfartyget gick snabbt till botten, och endast 141 av besättningens 327 man överlevde.

Efter flera års sökande har en bemannad miniubåt lyckats lokalisera vraket, som ligger på 6 500 meters djup utanför Filippinerna. Expeditionen med miniubåten utfördes av det amerikanska bolaget Caladan Oceanic, som utvecklar teknik för arbeten under vattnet.

Upptäckten är något av en bedrift.

”Vi har precis fullbordat historiens djupaste dyk till ett skeppsvrak.” Victor Vescovo, som styrde miniubåten.

Tydliga skador

Miniubåten genomförde två dyk, vardera åtta timmar långt, till vraket av jagaren utanför ön Samar i vad som nu kan betecknas som världens djupaste dyk till ett vrak.

Där lyckades man lokalisera de främre två tredjedelarna av fartyget, som står upprätt och intakt på 6 456 meters djup.

Den amerikanska jagaren uppvisar dock tydliga tecken på de skador den fick under sjöslaget för 76 år sedan under striderna för att befria Filippinerna från japansk ockupation – en strid som de amerikanska styrkorna slutgiltigt vann först när japanerna kapitulerade villkorslöst i augusti 1945.

De första bilderna av fartygets för ser du i videon här:

Video