Militärkupp skulle lägga Japan i ruiner
Efter bombningen av Hiroshima och Nagasaki är Japans kejsare redo att kapitulera. Men en liten grupp officerare vägrar att acceptera ett förödmjukande nederlag. De satsar allt för att stoppa kejsaren och fortsätta att kriga till det bittra slutet.

Det enorma kejsarpalatset i Tokyo blev skådeplatsen för ett nervpirrande drama som utspelade sig natten före andra världskrigets slut.
Ett blodigt drama tar sin början
Klockan är ett på natten till den 15 augusti 1945 i Tokyo. Det har bara gått en vecka sedan atombomberna utplånade Hiroshima och Nagasaki.
Sirenerna tjuter illavarslande då amerikanska bombplan sveper över natthimlen. Män, kvinnor och barn kryper ihop i sina små trähus och hoppas att de inte ska falla offer för nästa atombomb. Samtidigt tar ett annat drama form innanför det japanska kejsarpalatsets murar. Den högste befälhavaren för kejsarens livgarde, general Mori, tittar upp på klockan på sitt kontor.
Till skillnad från resten av det japanska folket vet han att kriget snart är slut. Om elva timmar, när radiostationen NHK sänder kejsar Hirohitos inspelade kapitulationstal, kommer folket att få veta att andra världskriget är över och att Japan har förlorat. Mittemot general Mori sitter två unga officerare: överste Ida och överste Shiizaki. De ingår i en hemlig grupp av officerare som skäms för att kapitulera.
De ser bara en enda utväg: att kämpa till det bittra slutet och dö en ärofull död på slagfältet. För att slippa undan nederlagets skam har de satt en plan i verket som ska förhindra att kejsarens tal sänds i radio. Därefter hoppas de på att landets officerare ska stötta dem i deras ärorika kamp. De båda överstarna sitter tysta och väntar på major Hatanaka, som är hjärnan bakom komplotten.
Väntan är olidlig, och till sist känner sig Ida tvungen att säga någonting: ”General Mori, vi tror att det finns en möjlighet att rädda Japan undan en skamlig kapitulation. Men vi behöver stöd från kejsarens vakter.” ”Jag känner sympati för er och jag respekterar ert agerande. Under andra omständigheter skulle jag kanske rentav ha delat era åsikter, men det är inte längre möjligt.
Jag har svurit att följa kejsarens önskan”, säger Takeshi Mori som ansvarar för att skydda Japans gudomlige kejsare – som just nu befinner sig bara några hundra meter från generalens kontor. I samma stund dyker major Hatanaka upp i dörröppningen. Han tror till en början att Mori stöder kuppen, men när Hatanaka inser att Mori inte tänker ansluta sig till revolten blir han rasande. Han drar sin pistol och dödar generalen.
I nästa sekund blir Moris närmaste medarbetare halshuggen. Huvudet landar på det blodiga kontorsgolvet. Överste Ida blir fullkomligt bestört och stirrar på Hatanaka.
”Det fanns ingen tid till diskussioner, så jag dödade honom. Vad skulle jag annars ha gjort?” ropar Hatanaka retoriskt. Nu finns det ingen återvändo. Kuppen är i gång och Hatanaka agerar resolut.
Han lyfter general Moris officiella stämpel och trycker den på en falsk order som han redan har skrivit. Ordern för över kommandot över kejsarens livgarde till Hatanaka och därför kan han använda soldaterna till att söka igenom palatset i jakten på kejsarens inspelade tal.
Trots Moris oväntade motstånd finns det en chans att kuppen ska lyckas – och Hatanaka ser fram emot att kunna rädda Japans och sin egen heder. Han är beredd att offra sitt eget och miljontals japaners liv för detta – även om det skulle innebära att Japan utplånas.
Ett ultimatum från Harry S. Truman
Bakgrunden till hela dramat utspelade sig ett par veckor tidigare, torsdagen den 26 juli 1945, då kejsar Hirohito och hans stab hade fått ett ultimatum från de allierades toppmöte i Potsdam. USA:s president Harry S. Truman, den brittiske premiärministern Winston Churchill och regeringschefen för den nationalistiska regeringen i Kina, Chiang Kai-shek, krävde en omedelbar och villkorslös kapitulation av Japan.
Om japanerna ignorerade kraven skulle följderna bli ödesdigra: ”De allierade uppmanar den japanska regeringen till villkorslös kapitulation av alla väpnade styrkor. Alternativet till detta kommer att bli omedelbar och total ödeläggelse”, löd ultimatumet. Men den japanska regeringen funderade inte ens på kapitulation. I stället deklarerade Japans premiärminister, Suzuki, den 26 juli 1945 att Japan tänkte strunta i Potsdamdeklarationens krav.
Suzuki slog fast att de allierades krav skulle bemötas med mokusatsu – mördande tystnad. Japanerna märkte dock snart att kraven inte bara var tomt prat. Den 6 augusti släppte amerikanerna atombomben ”Little Boy” över den japanska staden Hiroshima och dödade 80 000 japaner på bara några sekunder. Den 8 augusti förklarade Sovjetunionen, som dittills varit neutralt gentemot Japan, krig mot Hirohitos kejsardöme och dagen därpå fällde amerikanerna ännu en atombomb över Japan – den här gången utplånades Nagasaki.
”Japan kan förvänta sig ett förödande atomregn om Tokyo inte kapitulerar snarast”, konstaterade den amerikanske presidenten Harry S. Truman kallt. Det avgjorde saken för den japanske kejsaren som fått rapporter om vad som hänt i städerna Hiroshima och Nagasaki. Vid middagstid den 14 augusti träffade en samlad kejsar Hirohito sina ministrar för att berätta att han tänkte tillmötesgå fiendens krav.
”Jag uppskattar soldaternas beslutsamhet att offra sina liv för sin kejsare. Men en fortsättning på kriget kommer att innebära döden för hundratusentals människor. Vår nation kommer att bli fullständigt förstörd och läggas i ruiner. Jag bryr mig inte om vad som händer med mig. Det enda som betyder någonting är mitt folks liv”, sade Hirohito med tårarna rinnande nedför kinderna.
Snart grät alla i lokalen. Hirohito lämnade sedan mötet för att spela in sitt kapitulationstal tillsammans med två radiotekniker. Enligt planerna skulle kejsarens tal sändas i radion dagen därpå. Det japanska folket skulle få höra kejsaren själv säga att kriget och fasorna nu äntligen var över.