Shawshots/Imageselect
Messerschmitt slaget om England

Matematiker: Hitler kunde ha vunnit slaget om Storbritannien

Historikerna har länge misstänkt att det var tysk inkompetens som avgjorde slaget om Storbritannien under andra världskriget. Nu får de uppbackning av en matematisk datorsimulering.

Nazityskland kunde enkelt ha vunnit slaget om Storbritannien om inte tyskarna hade gjort flera taktiska misstag.

Den slutsatsen drar forskare vid University of York efter att ha använt en datorsimulator för att beräkna vilken effekt förändringar i den tyska taktiken kunde ha fått.

Över 90 procents chans för tysk seger

”Enligt simuleringarna hade kanske det brittiska flygvapnet besegrats om tyskarna hade inlett slaget tidigare och fokuserat på att bomba britternas startbanor. Då hade en tysk invasion möjliggjorts”, skriver forskarna i ett pressmeddelande.

Om Storbritanniens chans att vinna verklighetens slag var exempelvis femtio procent hade chansen enligt beräkningarna minskat till knappt tio procent om tyskarna hade följt de två taktikerna.

Britterna hade för få piloter

Konkret borde Luftwaffes chef Hermann Göring ha inlett slaget den 18 juni, tre veckor tidigare än han gjorde.

En av luftkrigets avgörande variabler var antalet brittiska piloter. Tyskarna hade betydligt fler piloter och flygplan, så enligt forskarna borde de konsekvent ha attackerat flygbaserna tills britterna inte längre hade några piloter eller flygplan.

Forskarnas simulator använder en statistisk metod som kallas viktad bootstrap. Med metoden kan man testa alternativa scenarier i vilka slagets faser antingen förlängs eller förkortas.

Enligt forskarna kan den nya simulatorn också användas på andra historiska händelser.