Luftwaffe-flygplan låg dolt i bergsgrotta

Ett bombflygplan från Nazitysklands Luftwaffe har upptäckts i de franska Pyrenéerna. Flygplanet brakade in i en bergvägg under 2:a världskriget och kastades sedan i en grotta av den arga lokalbefolkningen.

Flygplansvraket hittades i en 90 meter djup grotta.

Bombflygplan från Luftwaffe funnet i bergsgrotta

En grupp franska arkeologer, grottklättrare och flygplans­entusiaster har hittat vraket av ett tyskt bombplan från andra världskriget. Planet, ett Dornier Do 217 K, låg på botten av en stor grotta i franska Pyrenéerna.

Enligt en av gruppens medlemmar, Gilles Collaveri, är fyndet helt unikt: "Det finns inte längre några Dornier 217-plan kvar i världen och de här vrak­delarna har legat skyddade mot regn. Vi hittade dem i otroligt fint skick."

Två Luftwaffe-flygplan störtade 1944

Bland de funna flygplansdelarna finns bl.a. delar av vingen, ammunition och besättningens syrgasbehållare. Enligt Collaveri, som själv bor i området, kommer vrakdelarna från det ena bombplanet som störtade i Pyrenéerna en juninatt 1944. En vecka tidigare hade de allierade gått i land i Normandie, och de tyska trupperna kämpade desperat för att hålla fienden tillbaka. Bombplan skickades från Toulouse i södra Frankrike för att bomba de allierades fartyg utanför hamnstaden Cherbourg i norr. På tillbakafärden råkade två plan flyga rakt in i bergssidan, och samtliga åtta män ombord dödades.

Lokalbefolkningen var inte förtjusta i Luftwaffe

Det ena planet fraktades bort av tyska armén men det andra blev kvar. Efter kriget bestämde sig lokalbefolkningen för att kasta ned det i grottan för att slippa vrak­delarna.

Enligt Gilles Collaveri ska flygplansdelarna nu skickas till intresserade tyska och franska museer.