Florian Huber/WWF

Krypteringsmaskin från andra världskriget hittad

Intakta kodmaskiner från Nazityskland är sällsynta, men i Östersjön fann dykare av en slump en välbevarad Enigma.

Dykare från Världsnaturfonden WWF var i färd med att rensa bort övergivna fiskenät på havsbottnen, när de gjorde ett oväntat fynd i form av en rostig skrivmaskin.

Vid närmare granskning visade skrivmaskinen sig emellertid vara en topphemlig kodmaskin, som tyska örlogsfartyg tog emot order via under andra världskriget.

De så kallade Enigma-maskinerna fick för allt i världen inte falla i allierade händer, så de kastades alltid i havet, när ett tyskt ytfartyg eller en ubåt började sjunka.

Enigma-maskinen låg i Geltingbukten – precis där Flensburgfjorden mynnar ut i Östersjön.

© Florian Huber/WWF

Hemligheten var redan avslöjad

Just där dumpades åtskilliga hemliga kodmaskiner i maj 1945 – kort före Nazitysklands kapitulation.

Tyska sjömän visste då inte att de allierade för länge sedan hade forcerat tyskarnas koder, och att det därför inte var nödvändigt att hålla Enigma-maskinen hemlig.

Dykarnas fynd var en Enigma model M3 av den typ som tyska ytfartyg använde. Den tog emot krypterade meddelanden och avkodade dem.

Välbevarade Enigma-maskiner är sällsynta

Trots att tyskarna tillverkade 100 000 kodmaskiner före och under kriget är dykarnas fynd speciellt.

De flesta Enigma-maskiner förstördes nämligen under kriget. Åtskilliga museer runt om i världen har en Enigma, men de har satts ihop av delar från flera förstörda maskiner.

En rostig men intakt Enigma är därför ovanlig. Arkeologer hoppas att restaureringen ska avslöja ett serienummer, så att fartyget maskinen tillhörde kan identifieras.