Popperfoto / Getty Images

Krigsmaskot med fyra tassar mister sitt rasistiska namn

Britternas 617:e division – de så kallade “Dambusters” – hade under andra världskriget en maskot, vars gravsten nu ändrats.

Ett namn på en gravsten i Scampton i England har avlägsnats av det brittiska flygvapnet Royal Air Force (RAF).

I graven ligger kvarlevorna av en svart labrador, som fungerade som maskot för flygvapnets 617:e division under andra världskriget.

Hundens namn var ”Nigger” – ett ord som i dag betraktas som en oerhört nedsättande beteckning för en person av afrikansk härstamning. RAF har meddelat att man inte längre vill ge en framträdande plats åt ett så stötande ord.

Anledningen till att hunden över huvud taget har en gravsten är att den tillhörde ett att krigets mest berömda förband inom flyget. Britternas 617:e division genomförde den 16–17 maj 1943 bombningen av tre viktiga tyska kraftverksdammar.

Den så kallade Operation Chastise gjorde de deltagande piloterna berömda bland den brittiska allmänheten, som kallade dem ”Dambusters”.

Hunden omkom i tragisk olycka

Labradoren tillhörde Guy Gibson – 617:e divisionens befälhavare. Han tog ofta hunden med sig, när han flög övningsrundor, och snart började förbandet betrakta den svarta hunden som sin maskot.

Till Gibsons och divisionens sorg omkom hunden samma dag som de utförde sin berömda bombräd. Labradoren blev påkörd av en bil på basen och begravdes senare.

Beslutet att avlägsna namnet från gravstenen har mötts av kritik från parlamentsledamoten Sir Edward Leigh:

”Historien kräver att vi förklarar den, undervisar om den och fortsätter att lära av den – inte att vi skriver om den.”