Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kannibalism härjade i Nazitysklands koncentrationsläger

Hunger fick fångarna i Hitlers koncentrationsläger att äta varandra för att överleva, visar gamla dokument från det brittiska nationalarkivet. I slutet av mars 2016 offentliggjorde arkivet en rad ögonvittnesskildringar från andra världskriget som hittills har varit konfidentiella.

Lt. Arnold E. Samuelson

"Bland fångarna rådde djungelns lag, på natten dödade man eller blev dödad och kannibalismen spreds", berättade britten Harold Le Druillenec, som tillbringade 10 traumatiserande månader i Nazitysklands koncentrationsläger.

Han arresterades av tyskarna i juni 1944 för att ha hjälpt en rysk krigsfånge att fly. Le Druillenec bodde på den tiden på den lilla ön Jersey i den engelska kanalen, som tyska trupper hade ockuperat, och för sitt brott skickades han omgående i koncentrationsläger i Tyskland.

Britten kastade lik i koncentrationslägrens massgrav

"Tack vare stor tur överlevde jag tre koncentrationsläger", förklarade Harold Le Druillenec, när han efter kriget sökte ersättning för de bestående men vistelsen i Bergen-Belsen och två andra koncentrationsläger hade åsamkat honom.

I lägret "bestod mitt arbete i att kasta lik i öppna massgravar – gravar som arbetare utifrån kom och grävde, eftersom vi inte hade styrka nog för det slitsamma arbetet", förklarade Le Druillenec för de engelska ämbetsmän som efter kriget behandlade hans och andra överlevande brittiska koncentrationsfångars ersättningsansökningar.

Det är akterna från dessa förhandlingar som Storbritanniens nationalarkiv nu har offentliggjort.

Inälvor och kött försvann från de döda

I motsats till många andra av Nazitysklands koncentrationsläger var Bergen-Belsen, där Le Druillenec satt 1945, inte ett utrotningsläger.

Där placerades fångar från Sovjetunionen, Belgien och Holland samt välbeställda judar, som Tyskland hoppades att familjemedlemmar utomlands skulle betala en stor lösensumma för.

När kriget närmade sig sitt slut stoppade Tyskland mattransporterna till lägren, så att fångarna svalt ihjäl. För att överleva spreds kannibalismen.

Som en brittisk officer förklarade efter kriget: "Lägrens läkare talade om att många lik hade fått inälvorna utskurna och skeletten hade rensats på kött". Totalt omkom 70 000 fångar i Bergen-Belsen mellan 1941 och 1945.

Läs också:

Nazism

Så blodig var långa knivarnas natt

3 minuter
Första världskriget

Tyskarna löpte amok i Belgien

13 minuter
Språk

Heter det Holland eller Nederländerna?

1 minut

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj