Kamikazepiloternas första självmordsattack

I oktober 1944 träffades drygt 40 amerikanska fartyg av japanska flygplan fulla med sprängmedel. Kamikazeanfallen hade börjat.

Japans första attack med kamikazeplan skakade besättningarna ombord på de fartyg som drabbades.

Den 25 oktober 1944 låg en stor amerikansk flotta i Stilla havet öster om Filippinerna, när japanska Zero-jaktplan närmade sig vid horisonten. Planen var tungt lastade med bomber och sprängmedel, och till amerikanernas fasa försökte piloterna styra sina plan rakt mot dem. Luftvärnet sköt ned flera av planen, men andra lyckades ta sig genom försvarselden och störtade rakt ned på de amerikanska fartygen.

Kamikaze betyder ”gudomlig vind” och betecknade ursprungligen de tyfoner som på 1200-talet utplånade mongoliska invasionsflottor på väg mot Japan. Nu kom ordet att beteckna de självmordsuppdrag som japanska piloter sändes ut på för första gången. Flera vågor av kamikazepiloter kraschade sina plan mot amerikanska fartyg utanför Filippinerna, och totalt 46 fartyg sänktes eller skadades.

Bill Simmons blev vittne till attackerna och beskrev senare vad upplevelsen gjorde med amerikanerna. ”Vi trodde att vi nästan hade vunnit kriget, men när de började med sina kamikazeangrepp skrämde de livet ur oss allihop. Plötsligt var vi inte längre den mäktiga flotta som vi inbillat oss”, berättade Simmons.