Joséphine Baker hjälpte La Résistance

Hemligstämplade dokument avslöjar att Joséphine Baker arbetade för den franska motståndsrörelsen.

Joséphine Baker föddes i USA men slog igenom i Paris på 1920-talet och blev känd för sin vågade dansstil. Hon blev senare den första svarta kvinnliga världsstjärnan.

© akg/scanpix & ap/polfoto

Historiker har offentliggjort ett nyupptäckt arkiv med tusentals hemlig­stämplade dokument som visar hur den franska motståndsrörelsen La Résistance opererade under andra världskriget.

Joséphine Baker var helt osjälvisk

Arkivet förvarades i flera årtionden på slottet Vincennes öster om Paris och innehåller bland annat rapporter, brev och foton från motståndsrörelsens agenter, Vichyregimen och de tyska myndigheterna.

Bland dokumenten finns personakter om flera kända personer, exempelvis sångerskan och dansaren Joséphine Baker som hjälpte La Résistance under kriget.

En anteckning om Baker från år 1943 berättar att ”hon visar stor entusiasm och är helt osjälvisk. Som en vänlig och livlig person kan hon göra oss en stor tjänst.”

Banankjol och rasslande pärlhalsband hindrade inte världsstjärnan från att arbeta i det fördolda.

© Wikipedia

Snappade upp hemlig information

Baker uppträdde i hela Europa under kriget och lyckades få hemlig information på ambassader och tillställningar som hon vidarebefordrade till La Résistance.

Baker skrev ner allt med osynligt bläck på notpapper som hon skickade till Frankrike.

Europa hade otaliga motståndsrörelser

Till skillnad från de många amerikaner som flydde från Europa under andra världskriget blev det tydligt var Josephine Bakers lojalitet låg, när hon stannade i Paris. Superstjärnan var emellertid inte ensam om att trotsa Nazityskland.

Polacken Witold Pilecki lät sig 1940 frivilligt interneras i koncentrationslägret Auschwitz för att organisera polackerna i lägret och förmå dem att göra motstånd.

Redan vid Pileckis ankomst blev det dock uppenbart att Auschwitz inte var ett normalt fångläger, och du kan läsa historien om Pileckis upplevelse i Auschwitz här.