Jättebomb från andra världskriget hittad i Grekland

Mer än 70000 personer evakuerades från sina hem i den grekiska staden Thessaloniki, när en bomb från andra världskriget dök upp under en bensinstation.

Bomben fraktades bort från Thessaloniki under stort säkerhetspådrag.

© Scanpix

Den största evakueringen i Grekland i fredstid genomfördes under helgen Thessaloniki i norra delen av landet.

Mer än 70000 människor blev tvungna att lämna sina hem, när en blindgångare från andra världskriget dök upp under en bensinmack.

Invånare såg bomben falla

Bomben, som innehåller nästan 250 kilo sprängmedel, hittades fem meter under marken i samband med ett grävarbete.

Talespersoner för militären säger att bomben är så medtagen att det inte omedelbart går att se varifrån den kommer och därmed vem som fällde den.

En 86-årig man, som har bott i Thessaloniki hela sitt liv, har emellertid berättat för Associated Press att han såg bomben fällas den 17 september 1944:

”Det fälldes bomber från amerikanska och engelska plan. Det var vid lunchtid. Vi kunde se planen komma”, säger Giorgos Gerasimou, som bor 800 meter från den plats där bomben hittades.

Bomben från andra världskriget innehåller 250 kilo sprängmedel.

© Scanpix

Bomber från kriget dyker fortfarande upp

Bombexperter har nu desarmerat och avlägsnat bomben från Thessaloniki, som tillsammans med resten av Grekland ockuperades av Tyskland 1941. Ockupationen pågick fram till oktober 1944.

Trots att andra världskriget är slut sedan länge dyker blindgångare från kriget fortfarande upp runt omkring i världen.

Exempelvis fick mer än 50000 personer i december förra året evakueras från sina hem, när en bomb hittades i staden Augsburg i Tyskland.