Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Miniubåten ligger i tre delar på havets botten. Bilderna kommer från en videoinspelning.

Krig - Andra världskriget

Japansk ubåt löser Pearl Harbors gåta

Historiker säger sig ha funnit en japansk miniubåt som ska ha deltagit i attacken mot den amerikanska flottbasen Pearl Harbor år 1941.

Det var inte bara japanska flygplan som sänkte delar av den amerikanska ­Stilla­­havsflottan i Pearl Harbor på Hawaii år 1941. En ameri­kansk historiker är övertygad om att han nu har hittat resterna av en japansk miniubåt som lär ha sänkt minst ett amerikanskt krigsfartyg. Enligt experter kan fyndet lösa den fråga som forskare har debatterat i nästan 70 år.

Den 24 meter långa ubåten hittades cirka fem kilometer från Pearl Harbor. Historikerna har länge vetat att fem japanska miniubåtar deltog i attacken. Fyra av dem förstördes innan de hann avfyra sina torpeder, men den femtes öde har varit okänt. När en dykare nyligen skickade bilder av en ubåt som han foto­graferat på havs­botten till historikern Parks Stephenson, blev denne helt övertygad om att det måste vara den femte ubåten som till slut hade hittats.

Örlogsfartyget USS Oklahoma träffades av japanska torpeder och gick till botten vid Pearl Harbor.

”Så snart jag såg bogen på den, med den speciella nätskäraren, visste jag att vi hade lokaliserat den femte mini­ubåten”, säger Stephenson.
Historikerna anser sig ha hittat bevis för att ubåten hann avfyra båda sina 400 kilo tunga torpeder och sänka slagskeppet USS Oklahoma.

Läs också:

Andra världskriget

Pearl Harbor: Döden kom från himlen

12 minuter
Amerikas historia

Sjuksköterska i Pearl Harbor: 'Skeppet skakade och alla rusade upp på däck'

6 minuter
Andra världskriget

Varför vann de allierade över axelmakterna?

1 minut

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj