Från 1932 och fram till 1945 ledde Hans Asperger en barnklinik i Wien. Efter kriget hade han en lång akademisk karriär, och 1994 uppkallades Aspergers syndrom efter honom.

© University of Vienna

Hyllad läkare skickade barn i döden

Mannen som gett namn åt Aspergers syndrom skickade flera psykiskt sjuka barn till ”sjukhuset" Am Spiegelgrund. Där dödades flera av dem.

9 maj 2018 av Pernille Mogensen

Den österrikiske barnläkaren Hans Asperger har gett namn åt Aspergers syndrom. Nu har det kommit fram att han även medverkade till nazisternas brott och skickade åtskilliga psykiskt sjuka barn i döden. 

Upplysningarna ingår i ett forskningsprojekt publicerat i tidskriften Molecular Autism.

Bakom undersökningen står den österrikiske historikern Herwig Czech från Wiens medicinska universitet. Czech har de senaste åtta åren plöjt genom patientjournaler – bland annat om den treåriga flickan Herta S. 

Barn var ”ovärdiga” att leva

År 1941 skrev Asperger att hon led av idioti och spastiska kramper: ”Barnet måste vara en omöjlig belastning för modern, som har fem friska barn att ta hand om. Placering på Spiegelgrund verkar absolut nödvändig”.

Två månader senare var Herta S. död. Nästan 800 barn dödades under kriget på barnsjukhuset Am Spiegelgrund i Wien. Enligt den nazistiska rasläran var barnen ”ovärdiga att leva”.

Avslöjandet av Asperger har vållat en våldsam debatt om Österrikes nazistiska förflutna.

Aspergers rekommendation om att skicka treåriga Herta till Am Spiegelgrund.

© Herwig Czech/Wiener Stadt-und landesarchiw

Få många fler historiska nyheter

I varje nummer av VÄRLDENS HISTORIA presenterar vi fyra sidor med det senaste från historiens och arkeologins värld. Just nu kan du få två nummer av VÄRLDENS HISTORIA till pangpris, så att du blir helt uppdaterad på de senaste upptäckterna, fynd och forskningsrönen – och så får du ett flott, japanskt knivset med på köpet.  

Du kan även anmäla dig till vårt nyhetsbrev och få våra bästa artiklar digitalt två gånger i veckan.  

Kanske är du intresserad av...