Imperial War Museums

Hur mycket pansar hade de allierade?

De allierades förmåga att hålla i gång krigsindustrin var avgörande för andra världskrigets utgång, för när utnötningskriget var ett faktum var det fabrikernas kapacitet som fällde avgörandet.

Under andra världskriget satte de allierade in cirka 230 000 fabriksnya stridsvagnar på slagfältet. Axelmakterna lyckades endast bygga omkring 51 000.

Det var just denna skillnad mellan de stridande parternas förmåga att hålla igång krigsindustrins hjul som blev avgörande för krigets gång, fastslår den brittiske ekonomen Mark Harrison vid University of Warwick.

Axelmakterna förlorar momentum

Under krigets första år var axel­makterna på offensiven, eftersom ”fördelarna i form av strategi och eldkraft gjorde det möjligt för Tyskland och Japan att åsamka en ekonomiskt överlägsen allians stora nederlag”, skriver Harrison i sin bok The Economics of World War II från 1998.

Men när axelmakterna tappade fart 1941–42, inleddes ett utnötningskrig, som de allierade var bättre rustade för.

Vid det laget började ”ekonomins grund­element få fotfäste”, och ”överlägsna militära kvaliteter började räknas ­mindre än överlägsen BNP och befolkningssiffror”.

Detta faktum syntes i bland annat produktionen av stridsvagnar.

Även om tyskarna hade en bra produktion under krigets första år, kunde de inte mäta sig med USA:s och Sovjetunionens effektiva industri och närmast oändliga tillgång till arbetskraft.

Så många stridsvagnar producerades under andra världskriget

Sovjetunionen

102 800

USA

99 500

Storbritannien

29 300

Nazityskland

46 300

Japan

4 800