Hur intelligenta var nazisterna?

Hur hög var nazisternas intelligens? Det avslöjar rapporter från rättegångarna efter andra världskriget.

Nazister fick genomgå IQ-tester inför rättegången

Hermann Göring, en av de nazister som eftervärlden drivit mest med, var faktiskt allt annat än dum. Det avslöjar dokument från rättegångarna efter andra världskriget. De toppnazister som ställdes inför rätta i Nürnberg var i stort sett alla hyfsat intelligenta.

Den bedömningen kommer från den amerikanske psykiatern Douglas Kelley, som testade de åtalade nazisterna inför rättegången.

Nazisterna fick bra resultat på IQ-testen

Endast tre av 20 hamnade inom spannet för normal intelligens. Resten var antingen mycket intelligenta eller super­intelligenta. Även om Hermann Göring inte hade högst IQ av de åtalade fick han ett bra resultat: 138 – för övrigt samma som Hitlers efterträdare Karl Dönitz.

Kelley utförde en lång rad prover på nazisterna – bland annat ett IQ-test som används till att bedöma en persons intelligens. Testet visade att tre av de 21 anklagade nazisterna hade en IQ på lite över 100 och därmed kunde påstås ha en genomsnittlig intelligens.

Resten av Hitlers tidigare hantlangare placerades antingen i kategorin ”mycket intelligent” eller ”superintelligent”. Högst resultat fick finansministern och bankchefen Hjalmar Schacht, som kom upp i 143 poäng.

Även om Hermann Göring inte uppnådde den högsta intelligenskvoten hamnade han mycket högt: 138 – för övrigt samma poäng som Hitlers efterträdare, Karl Dönitz.

Arthur Seyss-Inquart. IQ 143. Rikskommissarie i Nederländerna

Nazister fick höga poäng på IQ-testet

Kelley utsatte nazisterna för fler personlighetstester. Han hoppades hitta någon särskild brist i nazisternas personlighet, som kunde förklara varför de deltog i Tredje rikets brutala grymheter.

Till Kelleys stora besvikelse visade sig nazisterna vara helt vanliga, småtråkiga personer. De var inte mer våldsamma eller mindre känsliga än andra och de flesta levde ganska ordinära familjeliv.

Till sist fick en desillusionerad Kelley erkänna att nazisterna visserligen var ”superintelligenta”, men de skilde sig inte på andra sätt från andra människor.

Julius Streicher. IQ 106. Redaktör för ­Der Stürme