IWM/Keating (Capt) No 1 Army Film & Photographic Unit
special air service i jeepar

Hur gammalt är SAS?

När bildades Special Air Service och vilken var styrkans ursprungliga uppgift?

SAS övar fallskärmshopp i öknen – utan fallskärm.

© Topfoto/Ritzau Scanpix

SAS skulle anfalla från luften

En kniv med vingar och orden ”Who Dares Wins” (”Den som vågar vinner”) är Special Air Services symbol. Namnet speglar att SAS skulle sättas in i djärva operationer från luften.

Efter den första katastrofala operationen 1941 ersattes fallskärmarna av jeepar, men senare blev fallskärmar en del av arsenalen igen. SAS-styrkor har utfört fallskämsanfall i bland annat Afghanistan år 2001.

Under andra världskriget bildade brittiska officerare flera specialenheter som skulle operera bakom axelmakternas linjer i Nordafrika.

En av dessa var Special Air Service (SAS), som leddes av David Stirling. Hans idé gick ut på att landa med fallskärm bakom fiendens linjer och angripa förråd och flygbaser.

SAS utförde sin första räd i november 1941 och den blev ett fullständigt fiasko. Avstånden i Nordafrika var alldeles för stora för att soldater skulle kunna förflytta sig till fots efter landningen.

Trots att 22 av de 65 män som deltog i operationen stupade eller togs till fånga fick Stirling en ny chans. Den här gången kom fallskärmar inte på tal.

I stället fick SAS lift av en styrka, Long Range Desert Group, som var specialiserad på att ta sig in bakom fiendens linjer via Sahara.

Stirlings män nådde målen, sprängde 61 flygplan och 30 fordon och återvände välbehållna. Efter det skrotades alla tankar på fallskärmar.

Stirling skaffade jeepar, som försågs med kulsprutor. Under resten av kriget i Nordafrika var jeeparna utmärkande för SAS. De användes för både transport och angrepp.

SAS lades ner efter andra världskriget, men styrkan återuppstod 1952. Det brittiska försvaret behövde då små patruller som kunde röra sig i djungeln och jaga kommunistiska partisaner i dåvarande Malaya.