Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

special air service i jeepar

Hur gammalt är SAS?

När bildades Special Air Service och vilken var styrkans ursprungliga uppgift?

IWM/Keating (Capt) No 1 Army Film & Photographic Unit

SAS övar fallskärmshopp i öknen – utan fallskärm.

© Topfoto/Ritzau Scanpix

SAS skulle anfalla från luften

En kniv med vingar och orden ”Who Dares Wins” (”Den som vågar vinner”) är Special Air Services symbol. Namnet speglar att SAS skulle sättas in i djärva operationer från luften.

Efter den första katastrofala operationen 1941 ersattes fallskärmarna av jeepar, men senare blev fallskärmar en del av arsenalen igen. SAS-styrkor har utfört fallskämsanfall i bland annat Afghanistan år 2001.

Under andra världskriget bildade brittiska officerare flera specialenheter som skulle operera bakom axelmakternas linjer i Nordafrika.

En av dessa var Special Air Service (SAS), som leddes av David Stirling. Hans idé gick ut på att landa med fallskärm bakom fiendens linjer och angripa förråd och flygbaser.

SAS utförde sin första räd i november 1941 och den blev ett fullständigt fiasko. Avstånden i Nordafrika var alldeles för stora för att soldater skulle kunna förflytta sig till fots efter landningen.

Trots att 22 av de 65 män som deltog i operationen stupade eller togs till fånga fick Stirling en ny chans. Den här gången kom fallskärmar inte på tal.

I stället fick SAS lift av en styrka, Long Range Desert Group, som var specialiserad på att ta sig in bakom fiendens linjer via Sahara.

Stirlings män nådde målen, sprängde 61 flygplan och 30 fordon och återvände välbehållna. Efter det skrotades alla tankar på fallskärmar.

Stirling skaffade jeepar, som försågs med kulsprutor. Under resten av kriget i Nordafrika var jeeparna utmärkande för SAS. De användes för både transport och angrepp.

SAS lades ner efter andra världskriget, men styrkan återuppstod 1952. Det brittiska försvaret behövde då små patruller som kunde röra sig i djungeln och jaga kommunistiska partisaner i dåvarande Malaya.

Läs också:

Amerikas historia

Anarkist sköt USA:s president

4 minuter
Romarriket

Fest och förolämpningar – inget överträffade Roms triumftåg

22 minuter
Handel

Den schweiziska armén ratade schweizerkniven

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj