Hitlers verk är en bästsäljare igen

Med 85000 sålda exemplar år 2016 är en ny utgåva av Adolf Hitlers Mein Kampf en stor succé i Tyskland. Boken, som ges ut av det tyska institutet för samtidshistoria har hittills tryckts i sex upplagor.

Adolf Hitler Mein Kampf Bästsäljare

I 70 år gavs det inte ut några nya utgåvor av Mein Kampf på tyska. När boken till slut trycktes igen blev den på nytt en bästsäljare.

© Wikimedia Commons

Adolf Hitlers självbiografiska verk Mein Kampf, som var en enorm succé i sin samtid, har ännu en gång hamnat på bästsäljarlistan i Tyskland. En ny utgåva av det nazistiska verket har sålts i 85000 exemplar under 2016.

Boken, som består av två band, gavs ut första gången 1925 och 1926 och var en storsäljare i det nazistiska Tyskland, där den såldes i mer än tolv miljoner exemplar.

Efter Führerns död har boken dock levt i skymundan i hemlandet. Efter Adolf Hitlers självmord tillföll rättigheterna till boken delstaten Bayern, och där har man vägrat att trycka boken igen.

Mein Kampf

Den nya versionen av Mein Kampf.

© Wikimedia Commons

Överraskad av intresset

I slutet av 2015 – 70 år efter Hitlers död – upphörde rättigheterna dock, och vem som helst kan nu ge ut boken. Insikten om det fick det tyska institutet för samtidshistoria (Institut für Zeitgeschichte) att ge ut en kommenterad, kritisk version av Mein Kampf.

Totalt 85000 sålda böcker kanske inte ser mycket ut i ett land med omkring 81 miljoner invånare, där populär facklitteratur kan sälja i mer än en miljon exemplar, men intresset har ändå överraskat institutet, och hittills har man fått trycka sex upplagor.

”Vi är glada att den ambitiösa balansgången mellan vetenskapligt arbete och historisk-politisk upplysning tycks ha varit framgångsrik”, säger institutets direktör Andreas Wirsching.

Till forskarnas lättnad är det hittills ingen annan som tagit chansen att återutge den omstridda boken.