Hitlers dödsbilar: Så dödade de tusentals

I början av andra världskriget utvecklade Nazityskland ett antal väldigt speciella lastbilar. De liknade harmlösa lastbilar, men i själva verket kunde de på några minuter gasa 40–90 personer.

De såg helt oskyldiga ut, men hade många tusen liv på samvetet.

Så dödade dödsbilarna offren på en kvart

  1. Offren andades in gasen Antagligen har offren försökt hålla andan, medan kolmonoxiden (CO) sipprat in i lastutrymmet. Efter ett par minuter har de flämtat efter luft, och deras lungor har fyllts med den dödliga gasen.

  2. Kolmonoxiden togs upp i blodet Från lungorna gick kolmonoxiden över i blodet och band till de röda blodkropparna, som transporterar runt syre i kroppen.

  3. Illamående och yrsel När kolmonoxiden band till de röda blodkropparna kunde de inte längre transportera runt syre i kroppen, och ett underskott av syre uppstod. Offren drabbades av yrsel, illamående och huvudvärk, innan de efter några minuter tappade medvetandet.

  4. Offren låg livlösa på golvet Syrebristen innebar att hjärnan, hjärtat och andra vitala organ slutade att fungera. Cirka 15 minuter efter att gasningen inletts segnade offren ned på lastutrymmets golv.

Klicka på ikonerna och se hur dödsbilarna var konstruerade.