Natten den 28 februari 1943 väcktes invånarna i Telemarken i sydvästra Norge av en kraftig explosion. Norska agenter i brittisk tjänst hade genomfört ett av andra världskrigets djärvaste sabotagedåd:
Explosionen sprängde tungvattenfabriken i Vemork i luften. Fabrikens destillationsanläggning producerade tungt vatten, som Nazityskland behövde för att utveckla kärnvapen.
Operationen var en välbehövlig framgång efter en misslyckad attack året innan, då 41 allierade soldater omkom i en flygkrasch eller greps och avrättades av tyskarna.
Flyganfall förstörde under 1943 resten av tungvattenfabriken, och sedan dess har den stått som en ruin. Men nu öppnas ett helt nytt museum på platsen – till minne av det viktiga angrepp som grusade Hitlers hopp om att utveckla en atombomb och vända krigslyckan.
För att bevara resterna av den utbombade Vemorkanläggningen har museet låtit uppföra en beskyddande byggnad utanpå den gamla anläggningen. Den 18 juni slår den nya delen av museet upp dörrarna för besökare.