Tyckte Hitler om fotboll?

Tyskland var storfavoriter under OS i Berlin 1936, men när det tyska landslaget mötte Norge gick det snett – med Hitler på läktaren.

Hitler tyckte inte om fotboll

Adolf Hitler var inte så förtjust i fotboll och det av en enda anledning: han kunde inte kontrollera resultatet. Det var ett faktum som man i Nazityskland blev varse under den enda match som historikerna med säkerhet vet att Hitler tittade på.

Sedan det tyska landslaget hade krossat Luxemburg med en överlägsen seger med 9–0 i öppningsmatchen vid olympiska spelen år 1936, var tyskarna storfavoriter, när de på kvällen den 7 augusti skulle möta Norge i kvartsfinalen. De 55 000 åskådarna, bland dem Hitler, blev dock djupt besvikna, när de tyska värdarna förlorade med 2–0 mot de norska uppkomlingarna.

VIDEO – Se Hitler inviga OS:

Hitler införde förbud mot judiska sportutövare

"Führern är upprörd. Jag kan inte behärska mig. En dramatisk och nervpirrande match", skrev propagandaminister Joseph Goebbels, som också såg matchen, i sin dagbok. Trots att Hitler inte tyckte om fotboll kunde han inte förbjuda sporten.

Där­emot förbjöd nazisterna judar att delta i idrott. Bland annat fick storklubben Bayern Münchens judiske ordförande avgå.

VIDEO – Se satir över Hitler som dålig förlorare: