Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Tyckte Hitler om fotboll?

Tyskland var storfavoriter under OS i Berlin 1936, men när det tyska landslaget mötte Norge gick det snett – med Hitler på läktaren.

Hitler tyckte inte om fotboll

Adolf Hitler var inte så förtjust i fotboll och det av en enda anledning: han kunde inte kontrollera resultatet. Det var ett faktum som man i Nazityskland blev varse under den enda match som historikerna med säkerhet vet att Hitler tittade på.

Sedan det tyska landslaget hade krossat Luxemburg med en överlägsen seger med 9–0 i öppningsmatchen vid olympiska spelen år 1936, var tyskarna storfavoriter, när de på kvällen den 7 augusti skulle möta Norge i kvartsfinalen. De 55 000 åskådarna, bland dem Hitler, blev dock djupt besvikna, när de tyska värdarna förlorade med 2–0 mot de norska uppkomlingarna.

VIDEO – Se Hitler inviga OS:

Hitler införde förbud mot judiska sportutövare

"Führern är upprörd. Jag kan inte behärska mig. En dramatisk och nervpirrande match", skrev propagandaminister Joseph Goebbels, som också såg matchen, i sin dagbok. Trots att Hitler inte tyckte om fotboll kunde han inte förbjuda sporten.

Där­emot förbjöd nazisterna judar att delta i idrott. Bland annat fick storklubben Bayern Münchens judiske ordförande avgå.

VIDEO – Se satir över Hitler som dålig förlorare:

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj