Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Tio saker du inte visste om Hitler

De flesta vet att Hitler var vegetarian och var förtjust i sötsaker, men visste du att han led av orolig mage? Vi har samlat tio fakta om Hitler som du knappast visste.

Shutterstock

1. Orolig mage

Hitler led av en orolig mage och hade stora besvär med gaser. Även om han fick medicin gav hans magproblem honom otroligt dålig andedräkt.

2. Var antirökare

Cigaretter var något av det värsta Hitler visste. Faktiskt var det så uttalat att han försökte införa rökförbud i hela Tyskland, och han belönade sina vänner med en guldklocka om de gjorde sig kvitt den dåliga vanan.

3. Tog kokain

Två gånger om dagen tog Hitler kokain genom en inhalator. Hans doktor Theodor Morell gav honom kokain som medicin för hans bihåleinflammation och halsproblem.

4. Årets man

1938 korade Time Magazine Adolf Hitler till årets man. Han valdes för sitt kraftfulla sätt att resa naziregimen, inklusive den tyska befolkningens rädsla för att säga emot regimen.

5. Var Disneyfan

Hitler älskade Disney. Förtjusningen var så stor att Snövit blev en av hans favoritfilmer.

6. Koncentrationsläger

Hitler besökte aldrig ett koncentrationsläger och hördes aldrig tala om dem offentligt.

7. Lät ta talfoton

Hitler var besatt av sin image. Därför lät han en fotograf ta bilder av honom medan han övade sina tal. På det sättet kunde Hitler se hur han skulle se ut på dagen.

8. Rakade mustaschen

Under Hitlers tid som soldat i första världskriget fick han order om att raka sin mustasch så att den passade gasmaskens form.

9. Bytte efternamn

Om inte Hitlers far hade bytt efternamn 1877 hade Hitler hetat Adolf Schicklgruber.

10. Skonade judisk husläkare

Brist på pengar i Hitlers barndom gjorde att familjen inte hade råd att gå till läkare. En judisk man hjälpte familjen med medicin utan att ta pengar för det. Under andra världskriget såg Hitler till att skona läkaren från koncentrationslägren, satte honom istället under beskydd och gav honom namnet "den ädle juden".

Nazismen satte stora spår

Nazistaten fik stor betydelse för Europa – även efter krigsslutet. I VÄRLDENS HISTORIA kan du alltid läsa om nya och spännande aspekter på andra världskriget

Läs också:

Hitlers medicin
Hitler

Hitlers medicinskåp var fyllt till bristningsgränsen

1 minut
Hitler

Hur lång var Adolf Hitler?

1 minut
Hitler

Hur mycket fick Adolf Hitler i lön?

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj