Ny bok avslöjar: Hitlers trupper invaderade Polen drogpåverkade

Enligt en ny bok gick Hitlers trupper på tunga droger när de invaderade Polen och Frankrike under andra världskriget.

Tyskarna går på parad genom Warszawa i Polen.

Tyska trupper var drogåverkade när de invaderade Polen

När Hitlers trupper invaderade Polen och Frankrike var de höga på drogen Pervitin, som gjorde dem klarvakna, euforiska och oövervinnliga. Det framhåller journalisten och författaren Norman Ohler, som har skrivit boken ”In Der Totale Rausch” om nazisternas användning av euforiserande droger under andra världskriget mot bakgrund av flera års efterforskningar i militära arkiv i Tyskland och USA.

I boken avslöjar han att Nazityskland testade drogen Pervitin 1939 vid invasionen av Polen, varefter Tyskland beställde 35 miljoner piller som skulle användas under invasionen av Frankrike under våren 1940.

Pillren hjälpte soldaterna att hålla sig vakna under de långa striderna och ge dem mod vid fronterna, och det kan kanske vara en bidragande förklaring till hur tyskarnas stridsvagnar på fyra dagar kunde inta mer av Frankrikes territorium än de gjorde under hela första världskriget.

Nazisterna uppfann piller till den ariska rasen

Enligt Ohler förbjöd nazisterna droger som som kokain, opium och morfin och stämplade dem som judiska. Nazisterna bad därför Tredje rikets kemister att hitta en alternativ drog till den ariska rasen.

År 1937 uppfann nazikemisten Fritz Hauschild Pervitin (en drog som innehåller metamfetamin) och efter det delade nazisterna ut pillren till de tyska trupperna:

”I början uppfattade inte soldaterna över att Pervitin var en drog. Soldaterna trodde att det var ungefär som att dricka kaffe", förklarar Norman Ohler för den tyska tv- och radiostationen, Deustche Welle.

Militära arkiv avslöjar soldaterna

Det var ingen hemlighet att soldaterna tog Pervitin. Enligt Ohler var nazisterna mycket medvetna om drogens funktion som stimulans under strid och de dolde inte sina syften:

”Nazisterna ville ha Pervitin för att konkurrera med Coca Cola. Soldaterna tog det, det fungerade och de blev euforiska", förklarar Ohler.

Men enligt Ohler var tyskarna inte ensamma om att använda droger under andra världskriget. Britterna tog till exempel amfetamin, som de även gav vidare till amerikanerna, så att de kunde hålla jämna steg med de tyska soldaterna. Därför anser han att tyskarna bara inledde användandet av droger under krigföring, medan andra följde efter.

Hitler var starkt drogberoende

Hitler tog inte själv drogen Pervitin, men i boken avslöjar Ohler att Hitlers psykolog, Theodor Morell, gjorde honom fullständigt beroende av andra droger. Ohler har fått tillgång till Morells antekcningar och har sett att Morell gav Hitler inte mindre än 800 injektioner av drogen Eukodal under en period av 1 349 dagar. Eukodal är ett smärtstillande medel som är dubbelt så starkt som ett morfinpiller.

Den tyske historikern Hans Mommsen anser att avslöjandena kommer att ändra den aktuella uppfattningen av Tysklands militärhistoria:

"Det faktum att Blietzkrieg (i Frankrike, reds. anm.) ägde rum under drogpåverkan motbevisar än en gång teorin om att den tyska armén var ren", säger Mommsen.