Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Tyska soldater med många barn belönades med en bonus i lönekuvertet.

Krig - Hitler

Hur mycket tjänade Hitler?

Hur stor skillnad var det i lönekuverten mellan Tredje rikets olika soldater?

Hitlers lön uppgick till 60 000 riksmark om året, ett belopp som låg långt över vad de högsta officerarna fick. Den högsta rang en soldat kunde uppnå i den tyska armén under andra världskriget var fältmarskalk. När Erwin Rommel efter sina pansarsegrar i Afrika befordrades till denna rang 1942, steg hans årslön till 36 000 riksmark. Det ska ställas i proportion till en genomsnittlig tysk lön på omkring 4000 riksmark.

Hur mycket en soldat tjänade berodde på om han var gift, och hur många barn han hade. Eftersom den tyska regeringen ville att folk skulle skaffa många barn fanns det en bonus i lönetabellerna för varje barn som soldaten fick. Till exempel tjänade en löjtnant med tio barn 5800 riksmark om året, medan en löjtnant som endast var tvåbarnsfar fick 3500. Soldaten och hans familj hade också gratis sjukvård. Om en soldat dog i strid, behöll hans fru och barn denna förmån i tre månader.

Läs också:

Andra världskriget

Nazisterna deporterade små barn

2 minuter
Andra världskriget

Rommelsparris skulle skydda Normandie

1 minut
Hitler

Hitlers tyska motståndare

9 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj