Alexander Historical Auctions

Hitlers guldklocka såld för miljoner på auktion

Flera av Adolf Hitlers personliga ägodelar har sålts på auktion i USA. Försäljningen fördöms i kraftfulla ordalag av en grupp judiska ledare.

Drygt elva miljoner kronor.

Så mycket fick en anonym köpare nyligen punga ut med för att lägga vantarna på en historisk klenod av det mer speciella slaget: en guldklocka som tillhörde Adolf Hitler.

Guldklockan hittades 1945 i ”Örnnästet”, Hitlers sommarresidens i de bayerska alperna, av franska soldater, som var de första som nådde Hitlers privata bostad i bergen.

Enligt auktionshuset Alexander Historical Auctions, som sköter försäljningen, har det inte gått att bekräfta om Adolf Hitler någonsin bar armbandsuret. Enligt auktionshuset är det emellertid säkert att Hitler fick armbandsuret i gåva senast 1934.

Dateringen går att göra, eftersom örnen i nazisternas symbol bytte design det året – och örnen på armbandsuret bär den gamla designen.

Auktionen kritiseras av judar

I ett öppet brev kritiserar 34 europeiska judiska ledare försäljningen av Hitlers personliga ägodelar, eftersom de är oroliga för att de ska bidra till en romantisering av nazistregimen och dess brott.

”De flesta av föremålen har ringa eller inget historiskt värde, och man kan ifrågasätta köparnas motiv,” skriver de i brevet, och fortsätter: ”Försäljningen av dessa föremål är avskyvärd”.

Här kan du se alla nazistklenoderna som såldes på auktionen.

Vad tycker du? Är det okej att föremål från nazitiden säljs på auktion? Dela med dig av din åsikt här.