Hitlers ”dödstelefon” ska säljas på auktion

Hitler hade sin blodröda telefon med sig överallt. Efter kriget hamnade telefonen i händerna på en engelsk brigadgeneral, som höll den dold för allmänheten i decennier. Nu ska världens kanske mest beryktade telefon säljas på auktion.

Adolf Hitler använde sin blodröda telefon för några av andra världskrigets mest ödesdigra order. Nu ska den auktioneras ut.

Ett par dagar efter Adolf Hitler och Eva Braun hade begått självmord skickade fältmarskalk Montgomery den engelske brigadgeneralen Ralph Rayner till Führerbunkern i Berlin.

Efter den tyska kapitulationen skulle han träffa de ryska styrkorna.

Inne i Führerbunkern fanns många av Hitlers personliga ägodelar – bland annat en blodröd telefon, som Hitler ska ha använt för att utfärda flera ödesdigra order under andra världskriget.

Hitlers blodröda telefon.

© Alexander Historical Auctions

Ryssarna gav Rayner telefonen som en gåva, och i flera decennier höll han sin souvenir hemlig för allmänheten. Han var rädd för att bli anklagad för stöld.

Hitlers namn var ingraverat i telefonen.

© Alexander Historical Auctions

Telefonen har gått i arv

Efter Rayners död i1977 ärvde sonen Ranulf telefonen. Ranulf är nu 82 år och har beslutat sig för att sälja telefonen genom auktionshuset ”Alexander Historical Auctions” i Maryland i USA.

Om arvegodset säger Ranulf Rayner:

”Det här var Hitlers personliga dödsinstrument, och det är ett mycket obehagligt föremål, om man tänker på vad det har använts till".

Aldrig sett något liknande

Auktionsförrättaren Bill Panagopulos höll på att trilla av stolen, när Ranulf Rayner ringde för att berätta om telefonen.

”Jag har aldrig tidigare stött på ett föremål som har samma koppling till Hitler. Det är nog ett av de mest destruktiva vapnen i världshistorien".

Auktionen äger rum den 19 februari 2017. Telefonen har värderats till mellan 200000 och 300000 dollar.

Hitler tog med sig telefonen överallt i denna väska.

© Alexander Historical Auctions