Hitlers Berlin

I Berlin är det lätt att finna spåren efter vissa av 1900-talets mest dramatiska händelser. Många husväggar är fortfarande ärrade av skottsalvor och flera byggnader i nazismens tunga stil finns bevarade. Staden vittnar ännu om Hitlers tolv år vid makten.

12 mars 2009 av Torsten Weper

Ingen annan tysk stad är lika präglad av nazitiden som Berlin. Här ut­kämpades de blodiga gatustriderna mellan kommunister och nazistiska SA-män, härifrån styrde nazisterna sitt enorma imperium och detta var platsen för krigets sista, desperata strider.
Berlinborna är verkligen inte stolta över sin historia men de förtiger den inte heller. Inte längre. I flera decen­nier hemlighöll man platsen där Hitlers bunker hade legat men i dag är platsen markerad med en informationstavla.

Spår av krig och nazism
Med våra dagars nya öppenhet är det lätt att hitta platserna där historien har utspelat sig – nazismen gick under för över 60 år sedan men spåren av nazis­terna finns fortfarande kvar.
Flera gigantiska byggnadsverk i den karakteristiska, neoklassicistiska stilen överlevde kriget och än i dag lyckas de väcka­ såväl fascination som avsky hos betraktaren. På några platser i staden står robusta bunkrar envist kvar. Man använde så mycket järnbetong när de byggdes att de helt enkelt inte går att riva.­ Man behöver inte heller leta länge­ för att få syn på skotthål i husväggarna
– det är tysta­ vittnesbörd om den sovjetiska arméns stormning i april 1945. Hitler avskydde staden
Hitler kom från Österrike. Han trivdes bäst i lantliga miljöer och misstrodde storstadens anarki. Berlins invånare hade han inte mycket till övers för efter att väljarna i valen på 1930-talet gav NSDAP långt färre röster än genomsnittet i landet som helhet.
”Det skulle inte vara någon stor förlust om Berlin förstördes i kriget”, konstaterade Hitler år 1941. Å andra sidan fascinerades han redan vid sitt första besök, under en sjuk­permission under första världskriget, av stadens kraft och storlek. Det var därför han fick idén att riva stora delar av Berlin för att ge plats åt sin vision om en nazistisk världsmetropol: Germania.

Books:
● Maik Kopleck: Berlin 1933-1945, Ch. Links Verlag ● Sven Felix Kellerhoff: Hitlers Berlin – Geschichte einer Hassliebe, be.bra verlag, 2005 ● Matthias Donath: Architekturführer,
Berlin 1933-1945, Lukas Verlag, 2008

Kanske är du intresserad av...