Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

© © Hulton-Deutsch Collection/CORBIS
Krig - Hitler

Hitler stred mot Nazityskland

Alla tyskar med efternamnet "Hitler" gillade inte gåsmarscher och svarta uniformer. Führerns brorson, William Patrick Hitler, bönade och bad den amerikanske presidenten Roosevelt om att få strida med de allierade – och lyckades i sin föresats.

William i strid mot farbror Hitler

"Högst av allt önskar jag att få delta strid så snart som möjligt och bli accepterad av mina vänner och kamrater som en av dem i den gigantiska kampen för frihet."

Orden var William Patrick Hitlers och mottagaren ingen annan än Franklin D. Roosevelt. Den amerikanske presidenten mottog 1942 ett brev från Adolf Hitlers 31-årige brorson, som bönföll honom att bli antagen i den allierade krigsmaskinen.

”Den unge Hitler brann för att delta i kampen mot den beryktade kanslern och ledaren av Tyskland, som på ett despotiskt vis försöker förslava världens fria och kristna folkslag.” Och hans önskan gick i uppfyllelse.

William utpressade Adolf

William Patrick Hitler föddes i Liverpool 1911 som son till Adolf Hitlers halvbror, Alois, och en irländsk kvinna. Alois levde en kringflackande tillvaro som handelsman och när hans företag gick i konkurs övergav han hastigt både William och hans mor och hittade en ny fru i Tyskland.

Först 1929 återsåg William sin far under ett besök i Tyskland och 1933 flyttade den unge mannen till Tredje riket för att söka lyckan.

William åkte i en gräddfil tack vare sitt efternamn och Führern skaffade mycket riktigt olika jobb vid Reichskredtibank och Opel-fabrikerna åt honom. Men det var inte nog för den ambitiöse unge Hitler-ättlingen.

I slutet av 1930-talet försökte William utpressa sin mäktige farbror och hotade att bekräfta ett envist rykte om att Führern hade judiskt blod i ådrorna. Men då fick han det hett om öronen.

Han fick fly hals över huvud till England 1939 – Hitler hade börjat kalla honom "min vedervärdige brorson" – och därifrån fortsatte han vidare till USA.

William var inte populär hos sin farbror Hitler, som till sist kallade honom "sin vedervärdige brorson".

© Das Bundesarchiv / WikiMedia Commons

"Glad to see you, Hitler"

Så nu fanns motivet. Adolf Hitler hade fryst ut William från Tyskland – och William hade säkerligen ett behov att ge uprättelse åt sitt dåliga namn och rykte i USA – och han valde att försökte ansluta sig till de allierades sida i kriget.

Men med efternamnet "Hitler" var det lättare sagt än gjort. Militären ville inte ta i honom med tång och William blev tvungen att ta till otraditionella medel för att få ta på sig uniformen.

Brevet till Roosevelt skickades 1942 och passerade FBI-direktören J. Edgar Hoovers bord, innan William Hitler godkändes för tjänst i flottan 1944.

På rekryteringskontoret ska värvningsofficeren ha hälsat William med orden: "Glad to see you, Hitler. My name's Hess."

William Hitler antogs vid amerikanska flottan den 6 mars 1944 i New York.

© National Archives

Hitlers familj lever i USA

William Patrick Hitler tjänstgjorde som sjukvårdare i amerikanska flottan i tre år och hann till och med att bli sårad under kriget och motta ett Purple Heart.

År 1947 gifte han sig och slog sig ned på Long Island i delstaten New York. Han förde Hitlerblodet vidare till fyra barn –nu under namnet Stuart-Houston – och dog 1987, 76 år gammal.

Efter tre års tjänst vid amerikanska flottan entledigades William Hitler 1947. Med i persedelpåsen hade han också ett Purple Heart.

© US Navy

Läs också:

Politik

Fånge skriver till Stalin: ”Låt mig dricka gift i min cell.”

7 minuter
Första världskriget

Halv miljon soldater drunknade i blod och lera

15 minuter
Pol Pot
Kända krigsmän

Pol Pot: Den gåtfulla massmördaren

19 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

passowrd_reset.form.email_help
Ogiltig e-postadress

Skriv in lösenord

Vi har skickat ett mejl till med ett lösenord
Fel: Skriv in din kod

Nytt lösenord

Lösenord behövs
Visa Dölj